Uniós pályázat indul mezőgazdasági vállalkozásoknak

 

Uniós pályázat indul a kisebb mezőgazdasági vállalkozások számára. Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt támogatás kérelmei május 28-tól nyújthatók be a keret kimerüléséig.

A támogatás főként azon kisvállalkozások részére nyújt óriási segítséget, amelyek megfelelő önerővel rendelkeznek, hiszen összességében 40–50 százalékos pénzbeli juttatásról van szó. Ennek ellenére fokozott érdeklődés tapasztalható.

„Az állattenyésztőknek most nagy segítségre van szüksége, hiszen a takarmányárak, az inputárak történelmi magasságokban járnak, a felvásárlási árak pedig egyáltalán nem követték ezt az ütemű növekedést” – mondta Wagenhoffer Zsombor, a Nemzeti Agrárkamara szakterületi elnöke és a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A pályázati felhívások rámutatnak arra, hogy a hatékonyságot, a korszerűséget legfőképpen költségoldalon érdemes csökkenteni, ez pedig a folyamatos fejlesztésekkel tisztán érhető el. A magyar mezőgazdasági ágazatok ökológiai fejlesztései az utóbbi időben láthatóan hatékonyabbá tették a kitermelést.

A fő cél továbbra is a nagy és kis állattartások egységes korszerűsítése.

A kormányzati ígéret szerint amennyiben a támogatási igény 30 milliárd forint fölé emelkedik, és a beadott pályázatok támogathatók, nagy eséllyel tovább emelődhet a keret. Aki jó pályázatot ad be, az nyerhet” – ebben bízik a a Nemzeti Agrárkamara szakterületi elnöke.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


a teljes beszélgetés itt visszahallgatható

A címlapfotó illusztráció