Európa érdeke a Nyugat-Balkán segítése – Interjú Várhelyi Olivérrel

 

Európának járványvédelmi és gazdasági újraindítási érdeke is a Nyugat-Balkán országainak segítése oltóanyaggal – mondta az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja a térségben tett látogatása után. Várhelyi Olivér a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának vendége volt.

Várhelyi Olivér elmondta: A vakcinaszállítmányok segítséget jelentenek a Nyugat-Balkánnak, így ez nem vakcinadiplomácia. Egy olyan segítség, amely a mi érdekünkben is áll, hiszen a gazdaságaink lassan összenőnek és rengetegen dolgoznak a nyugat-balkáni országokból az unióban, továbbá az újrafertőződés ellen is hatékony ez a segítség.

A régió továbbra is Európa-irányultságú, a lakosai is Európában szeretnék látni magukat.


Vannak más nagyhatalmak, melyek jelen vannak a térségben, de a Nyugat-Balkán csak Európára tud számítani, ha segítségre van szüksége, a mindennapokban Európa van ott.

Az észak-macedón csatlakozás bolgár blokkolása kapcsán igyekszünk közvetíteni a felek között, ugyanis a jószomszédi viszony minden csatlakozás alapja – fejtette ki Várhelyi. Amennyiben a konfliktust nem sikerül megoldani, lehetséges, hogy Albániával kezdenek csatlakozási tárgyalásokba.

Az EU jövőjét alapvetően meghatározza a csatlakozási kérdés és a nyugat-balkáni bővítés az öt legfontosabb ügy egyike.

A régió felosztásáról szóló sajtóhíreket nem lehet komolyan venni, hiszen az háborút eredményezne a térségben. Várhelyi szerint ez a papír, amely a Nyugat-Balkán felosztásáról szól, nem más, mint dezinformáció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.