×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brüsszel lassúsága miatt a vakcinaigazolványok terén is a nemzeti megoldások működnek

 

Egyre több uniós tagország vezet be saját védettségi igazolványt, hiszen a szolgáltatások igénybevételét ehhez lehet legjobban kötni. Elkezdődött az uniós jogalkotás is, hogy legyen egy egységes európai védettségi igazolvány is – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Halkó Petra, a Századvég elemzője elmondta: Az optimális rendszer az lenne, hogy egy központi rendszerben fogadják el az uniós igazolványokat, azonban a realitást tekintve nem ez a helyzet. Az EU sokkal lassabban „veszi fel a ritmust” mint kellene, csakúgy, mint a vakcinabeszerzés idején.

A tagállamok vakcinabeszerzésben is kénytelenek voltak különutas politikát vinni, ugyanez a helyzet az oltási igazolványok tekintetében is.

Az osztrákok és olaszok is hazánk után saját igazolványt vezetnének be.

Az uniós intézmények egyelőre csak négyféle vakcina kapcsán vezetnék be az egységes igazolványt, amivel kizárnák a keleti vakcinát kapott embereket.

Az orosz és kínai vakcinák világszerte bizonyítják hatékonyságukat

és ha Brüsszel háttérbe szorítja ennek fontosságát, az nagyon komoly gazdasági következményekkel is járhat, hiszen kínai befektetők és üzletemberek is érkeznének Európába.

Az államok egymás közötti megállapodásai kerülhetnek előtérbe, az unió nem képes elég gyorsan reagálni, az állampolgárok pedig a nemzetállamokra tudnak csak támaszkodni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.