×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szétszakítja az Egyesült Királyságot az észak-ír konfliktus?

 

Egy héttel ezelőtt némi megütközéssel olvasta, hallotta az európai ügyek iránt érdeklődő, hogy Nagy-Britanniában, illetve Észak-Írországban rég nem látott mértékben lángolt fel az erőszak a brit-párti unionista protestáns csoportok és a brit-ellenes katolikus szervezetek tagjai között. Sérültek, felgyújtott autók és üzletek – ezek idézték fel a két évtizede lezárult konfliktus kemény napjait. A közvetlen kiváltó ok a protestáns szervezetek haragja volt afelett, hogy nem indult eljárás a járványügyi szabályokat megsértő brit-ellenes politikai vezetők ellen – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense elmondta, hogy a hetvenes évektől az ezredfordulóig tartó események új erőre kaptak. A Brexit körüli események is szítják az indulatokat, a helyzet pedig egyáltalán nem jó.

Az ellentétek abból is fakadhatnak, hogy Észak-Írországra más szabályok vonatkozhatnak, mint az Egyesült Királyság többi részére, továbbá az észak-ír lakosság összetétele is megváltozott. Írország óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben, így vonzó alternatíva lehet az Egyesült Királysággal szemben.

Írország hivatalosan is köztársaság, így már rég nem kapcsolódik az Egyesült Királysághoz. A brit nemzetközösség fenntartása és megújulása II. Erzsébet királynő halála esetén egészen más útra is térhet, új identitásképző erőkre lehet szükség.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!