Ma is bármikor megismétlődhetnek a brüsszelihez hasonló terrorcselekmények

 

Európában az utóbbi időben megnövekedett a muszlim fanatikusok által elkövetett bűncselekmények száma. Az őszi tanárgyilkosság, templom elleni támadások is olyan kirívó esetek voltak amiket szélsőséges vallási fanatikusok követtek el. Március végén konferenciát tartottak arról a témáról hogy miképpen lehet megelőzni a vallási extremizmust Európában? Az alábbi témával foglalkozott a Kossuth Rádió Európai idő című műsora.

 

A tavaly a francia elnök részéről indult egy kezdeményezésben a vallási közösségek részéről is nagyon széleskörű volt a részvétel. Hollandiából a főrabbi, Franciaországból az imámok konferenciájának elnöke, katolikus papok,teológusok  és európai parlamenti képviselők is részt vettek a találkozón.

„A beszélgetés önmagában keveset ér, sokkal fontosabb hogy kik szerepeltek a konferencián. Hajlamosak vagyunk elfelejteni az öt éve történt brüsszeli robbantásokat. Nagyon fontos, hogy emlékezzünk, hiszen tulajdonképpen bármikor bárhol ezek a terrorcselekmények megismétlődhetnek.”

– fogalmazott Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A képviselő elmondta, hogy a különféle egyházak közötti párbeszéd nagyon sokat segíthet a megelőzésben.

„Csak Franciaországban ezer olyan imám van, akik nem tudnak franciául, ami egy olyan izolációt eredményez, ami egyfajta fogékonyságot jelent a szélsőségek irányába. Európában a szekularizáció elérte azt a szintet, hogy minden ami egyházi az a társadalmi diskurzuson kívül esik. A cél az, hogy a Nyugat-Európai országokban ahol több millió muszlim él, mindegyikük be legyen vonva a hitoktatásba.”

– hangsúlyozta a politikus.

Azt is hozzátette, hogy a francia imámok közösségének is fontos ez a kezdeményezés mert pontosan az ő tevékenységüket lehetetlenítik el a szélsőséges vallási csoportok.

„Hassen Chalghoumi a francia imám közösség vezetője volt az aki a leghatározottabban követelte, hogy csak az lehessen vallási tanító aki a helyi törvényeket és az európai normákat betartja. És az is nagyon fontos, hogy a vallási vezetők képzése Európában történjen”

– emelte ki Hölvény György.

A vírushelyzet háttérbe szorította a szélsőséges vallási cselekmények elleni küzdelmet.

Erre a veszélyforrásra emlékezni kell a járvány után is és növelni kell Európa biztonságát.


A teljes interjút itt hallgathatja meg

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.