×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Brüsszel végre megértette, hogy helyben kell kezelni a migráció kiváltó okait

 

Az uniónak a stabilitásra, mindenekelőtt a migráció kiváltó okaira összpontosítva kell támogatnia a dél-mediterrán térség országait, így Algériát, Marokkót, vagy Líbiát is – hangzott el az unió emberi jogi albizottságának keddi ülésén. Kedvező változások már vannak, például az, hogy az Európai Bizottság az eddigiektől eltérően a problémákat helyben, az adott afrikai országokkal együttműködve kezelő stratégia mentén képzeli el a jövőt – mondta el Tarrósy István, az Afrika Kutatóközpont vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Tarrósy István úgy fogalmazott: Az Európai Unió végre kilép abból a retorikából, amiben eddig volt és végre a megoldások irányába tesz lépéseket. Korábban a volt gyarmattartó országok véleménye volt mérvadó, segélyekben gondolkodtak, nem adtak terepet az afrikaiak által megfogalmazott igényeknek.

A Bizottság által összerakott dokumentum szerint az unió egy olyan összetett stratégiát akar támogatni, amelyet majd Afrikával közösen fog megvalósítani. Az látszik, hogy észrevették, hogy az afrikaiak el tudják mondani mi az ő problémájuk és azt hogyan kell megoldani.

Az nem megoldás, hogy a migrációs hullámot valamelyik országban megállítsák, hanem meg kell érteni a hajtóerőt és meg kell tudni, hogy a helyiek annak megoldására milyen segítséget igényelnek. Egy közös stratégia az, ami az Európai Unió számára is előnyös.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A címlapfotó illusztráció.