×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Újabb kórságtól szabadult meg Magyarország

 

Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelv betegségtől. Az Európai Unió elismerte a hazai kéknyelv betegség-mentesítési program sikerét. Az, hogy az EU eddig ezt nem ismerte el elsősorban a juhtartókat és a bárányexportot sújtotta – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

A kéknyelv betegség fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Erdős Norbert élelemiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: Ez egy dél-afrikai betegség, amely az 1990-es években terjedt át Európára a Földközi-tengeren, hazánkban pedig 2014-ben jelent meg. Állatról állatra nem terjed és állatról emberre sem. A vírus hordozója egy törpeszúnyog, amely jelentős gazdasági károkat okoz.

Hazánk meglehetősen jól védekezett ellene, de sokáig tartott, hogy hivatalosan is kéknyelv betegség-mentessé nyilvánítsák Magyarországot. 2015 vége óta nem regisztráltak esetet, de a bürokratikus vizsgálatok miatt évente csak egyet tudtunk előrelépni. Az EU minden megyében és minden állatorvosi járásban havonta vizsgálódott két éven keresztül. Ennek a rendkívül szigorú elvárásnak meg tudtunk felelni, a hivatalos elismerés pedig április 21-én érkezik meg.

A szarvasmarha, a juh, kecske és bivalytenyésztők számára jelent ez óriási könnyebbséget. A mentesség eléréséhez évente több mint 200 millió forintot kellett költeni, ettől a költségtől szabadul most meg a magyar állam, illetve a gazdák.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.