×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Magyarország megszabadult egy kórságtól, de a brüsszeli politikai hadszíntér továbbra sem csendes

 

Az Európai Parlamenti erőviszonyokat érintő tervről beszélt még a múlt héten Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. A magyarokkal és lengyelekkel közös képviselőcsoport megalakításának tervét árulta el egy interjúban. Magyarország hivatalosan is mentes a kéknyelv betegségtől. Az Európai Unió elismerte a hazai kéknyelv betegség-mentesítési program sikerét. Az, hogy az EU eddig ezt nem ismerte el elsősorban a juhtartókat és a bárányexportot sújtotta – ezek voltak a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorának témái.

Pócza István, a Danube Institute kutatási igazgatója elmondta: Az új frakció ötlete azért érdekes, mert három különböző frakcióból jöhetne létre, az egyik a Fidesz, mely a Néppártból jönne, a másik a Liga, amely az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportban foglal helyet, míg a lengyel Jog és Igazságosság párt az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában van.

Az egyik út, hogy létrehoznak egy új tömörülést, vagy valakinek át kellene lépnie egy másik frakcióba, de olyan komoly ellentétek vannak az egyes pártcsaládok pártjai között, hogy az utóbbira kisebb az esély.

Egy ilyen átalakulás nagyon komolyan átrajzolná az erőviszonyokat, szellemi és politikai szempontból, ha az olasz, a magyar és lengyel erők fognának össze. Ez egy lépéskényszerbe hozná a konzervatív vagy jobboldali pártcsaládokat, például a Néppártot, mert egy ilyen konzervatív alternatíva vonzó lehet sokak számára – fejtette ki Pócza.

A Néppárt azért is lehet bajban, mert egyrészt elszakadt a gyökereitől, másrészt pedig a Fidesz példáján látjuk, hogy készek saját tagpártjaikat is vegzálni, ha azok nem a baloldali blokkot kívánják erősíteni.


Újabb kórságtól szabadult meg Magyarország

A kéknyelv betegség fertőző vírusos állatbetegség, mely a kérődző állatokat (szarvasmarha, juh, kecske, vadon élő kérődzők) támadja meg. Egyéb állatokra és az emberre a vírus nem veszélyes, humán megbetegedést nem okoz.

Erdős Norbert élelemiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta: Ez egy dél-afrikai betegség, amely az 1990-es években terjedt át Európára a Földközi-tengeren, hazánkban pedig 2014-ben jelent meg. Állatról állatra nem terjed és állatról emberre sem. A vírus hordozója egy törpeszúnyog, amely jelentős gazdasági károkat okoz.

Hazánk meglehetősen jól védekezett ellene, de sokáig tartott, hogy hivatalosan is kéknyelv betegség-mentessé nyilvánítsák Magyarországot. 2015 vége óta nem regisztráltak esetet, de a bürokratikus vizsgálatok miatt évente csak egyet tudtunk előrelépni.

Az EU minden megyében és minden állatorvosi járásban havonta vizsgálódott két éven keresztül. Ennek a rendkívül szigorú elvárásnak meg tudtunk felelni, a hivatalos elismerés pedig április 21-én érkezik meg.

A szarvasmarha, a juh, kecske és bivalytenyésztők számára jelent ez óriási könnyebbséget. A mentesség eléréséhez évente több mint 200 millió forintot kellett költeni, ettől a költségtől szabadul most meg a magyar állam, illetve a gazdák.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.