Lépéskényszer az európai jobboldalnak, ha a magyarok összefognak az olaszokkal és lengyelekkel

 

Az Európai Parlamenti erőviszonyokat érintő tervről beszélt még a múlt héten Matteo Salvini, az olasz Liga vezetője. A magyarokkal és lengyelekkel közös képviselőcsoport megalakításának tervét árulta el egy interjúban – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Pócza István, a Danube Institute kutatási igazgatója elmondta: Az új frakció ötlete azért érdekes, mert három különböző frakcióból jöhetne létre, az egyik a Fidesz, mely a Néppártból jönne, a másik a Liga, amely az Identitás és Demokrácia nevű képviselőcsoportban foglal helyet, míg a lengyel Jog és Igazságosság párt az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában van.

Az egyik út, hogy létrehoznak egy új tömörülést, vagy valakinek át kellene lépnie egy másik frakcióba, de olyan komoly ellentétek vannak az egyes pártcsaládok pártjai között, hogy az utóbbira kisebb az esély.


Egy ilyen átalakulás nagyon komolyan átrajzolná az erőviszonyokat, szellemi és politikai szempontból, ha az olasz, a magyar és lengyel erők fognának össze. Ez egy lépéskényszerbe hozná a konzervatív vagy jobboldali pártcsaládokat, például a Néppártot, mert egy ilyen konzervatív alternatíva vonzó lehet sokak számára

– fejtette ki Pócza.

A Néppárt azért is lehet bajban, mert egyrészt elszakadt a gyökereitől, másrészt pedig a Fidesz példáján látjuk, hogy készek saját tagpártjaikat is vegzálni, ha azok nem a baloldali blokkot kívánják erősíteni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.