×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Máris támogatók jelentek meg a néppártból kilépő Fidesz körül

 

Ezen a héten pont került egy régóta húzódó ügy végére, amely a Fidesz képviselőinek kilépésével zárult az Európai Néppárt Európai Parlamenti frakciójából. Vajon tisztázódtak-e a viszonyok?

Nem tudjuk, hogy tisztázódtak-e a viszonyok, mindesetre megszakadt egy régóta „rosszul működő házasság” – fogalmazott Baraczka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette, nem a teljes frakció csak egy része állt perben a Fidesszel, ezek elsősorban északi, skandináv képviselők, benelux képviselők, portugálok, lengyel ellenzéki képvsielők és egy osztrák képviselő. Ezek a képvsielők nagyon régóta sürgették, hogy függesszék fel a Fidesz tagságát vagy éppen zárják ki őket.

A Fideszre szabták az alapszabálymódosítást

Több kérdésben vitában álltak, de eddig nem jártak sikerrel, méghozzá azért nem – mondja a tudósító –, mivel nem volt meg hozzá a szükséges kétharmados támogatottság. Ezt egy alapszabálymódosítással oldották meg. Leszállították a szükséges kétharmadot egyszerű, 50 százalékos többségre.

A Fidesz erre úgy reagált, hogy rájuk szabták ezt a tervezetet éppen azért, mert a Fidesz 2019 óta fel van függesztve az Európai Néppártban. Manfred Weber az Európai Néppárt frakcióvezetője azt mondta, formailag egy alapszabálymódosításról szavaznak, de politikailag ez össze van kötve azzal, hogy a Fidesz marad-e a frakcióban vagy sem.

Az igennel szavazók azt mondták, örülnek, mert szerintük leszámoltak a szélsőségekkel, de volt egy szlovén képviselő, aki azt mondta,

nemmel szavazott, mert szerinte világjárvány idején nem ezzel kellene foglalkozni.

Két lehetősége van a Fidesznek az Európai Parlamentben. Folytathatják függetlenként, de jelentkeztek támogatók is. Az Identitásért Demokrácia frakció is már közzétett egy támogató nyilatkozatot.

A néppárt szembesülhet az eljelentéktelenedéssel

Az elmúlt tizenöt évben az Európai Néppárt fokozatosan veszített jelentőségéből az európai politikai szintéren – mondta Kovács Attila az Alapjogokért Központ európai programjának vezetóje a Kossuth Rádióban.

Kovács Attila úgy véli, a probléma ott kezdődött, amikor több cikluson keresztül kimondva, kimondatlanul az Európai Néppárt a szocialista szociáldemokrata, önmagát progresszívnak hívó politikiai erőkkel közösen kormányzott az Európai Parlamnetben és az európai intézményekben.

A néppárt szlogenje, amely úgy szól, hogy ők a leghatalmasabb frakció, már csak arra szolgál, hogy a belső hiányosságokat elfedje

– fogalmazott. A párttal az a baj, hogy egy értékeit vesztett hatalomtechnikai konglomerátummá vált. Ez már nem egy értékközösség, már nem képviseli az európai emberek érdekeit.

Szerinte az Európai Néppárt gyorsuló ütemben szembesülhet a politikai eljelentéktelenedés veszélyével az előttünk álló 3-5-10 évben. Az is világos, hogy a néppárt a mostani vezetéssel az európai politikai térben a baloldali liberális erőkkel való együttműködésben látja a néppárt jövőjét, ez viszont lehetőséget biztosít a jobboldalon, a konzervatív nemzeti oldalon új politikai formációknak a felemelkedésére és megerősödésére.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.