Az unió működésének megismertetése a célja a Mathias Corvinus Collegium új intézményének

 

Az Európai Unió működésének valamint a brüsszeli burokrácia gondolkodásmódjának megsimertetése a gyakorlatra építve – ez a célja a Mathias Corvinus Collegium európai tanulmányok központjának. Az új intézmény vezetője egy tapasztalt uniós diplomata, jogász Spanyolországból, Rodrigo Ballester.

A prioritás mindenek előtt az, hogy a diákok megértsék az Európai Uniót, gondolkodjanak é skritikus szemmel nézzék a dolgokat – mondta Rodrigo Ballester a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

„Az elképzelés az, hogy a gyakorlatból, a húsz évi tapasztalatból adjak át valamit. Húsz évet voltam Belgiumban, abból tizenhetet Brüsszelben, jól ismerem az Európai Bizottságot az Európai Parlamentben is dolgoztam” – fogalmazott.

Fontos számára, hogy a különböző felfogások megjelenjenek, hiszen Európa sokszínű.

Fontos, hogy az uniót jobban megértsék Magyarországon és megértsék Brüsszelben. Amit szerinte el kellene kerülni, az a karikatúraszerű ábrázolása az uniónak, de ugyanúgy Magyarországnak vagy bármely másik visegrádi országnak az unióban.

Úgy gondolja, az unió jobb hely lenne, ha úgy tekintenénk rá, mint érdekközösségre, amely egyébként volt is a kezdetekkor. Arra szólít fel, hogy ne feledkezzünk meg a közös kultúránkról, létezik egy erős európai identitásunk.

Az értékeket nagyban meghatározza a tagállamok kultúrális sokszínűség és ez a soksznűség tényleg nagyon sokrétű, ami egy jó dolog. Nem lenne jó, ha oda jutnánk, hogy valaki fentről megmondaná, hogy mit is jelentenek az értékek. Ez egy olyan csapda, melyet az uniónak el kellene kerülnie.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.