×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több problémára is megoldás lehet az uniós helyreállítási csomag

 

Elfogadták a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz létrehozásáról szóló rendeletet, amely szerint összesen 672,5 milliárd euró összegű támogatás nyújtható a tagállamoknak. Remélhetőleg ez az összeg segít a gazdaság újraindításában, többek között az építőipar fellendülésében is.

A hét elején az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Portugália miniszterelnöke és az Európai Bizottság elnöke közös nyilatkozatban jelentette be, hogy minden akadály elhárult. Elkezdhetik működtetni az uniós kilábalási eszközt, amely a 672 milliárd eurójával a teljes helyreállítási alap legfontosabb eleme.

Ez az alap az a bizonyos 750 milliárd eurós forrás, amelyet a járványhelyzet gazdasági kárainak felszámolására fogadtak el az állam és kormányfők.

Magyarország 17 milliárd eurós forráshoz juthat vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában.

Az európai gazdaság versenyképességéről, a jövőre való felkészítésről van szó, de nem minden politikai felhang nélkül.

Kiszelly Zoltán politológus a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, az unió a pénznek a 37 százalékát a klímasemlegesség elérésére, húsz  százalékát pedig a gazdaság, az oktatás és a közigazgatás digitalizációjára fordítanak.

Ehhez képest kell a tagállamoknak a saját fejlesztési tervüket bemutatni, hogy Brüsszel megvizsgálhassa, hogy összhangban vannak-e a nemzeti stratégiák ezekkel az egységes európai célkitűzésekkel.


Több mint 20 éve a régiónkból áramlik a munkaerő Nyugat-Európa irányába

Jelenleg az építőipari ágazat inkább a készülődés állapotában van. Készülnek az érkező uniós forrásokból létrejövő fejlesztések megvalósítására, valamint a kormányzati otthonfelújítási programból fakadó megbízásokra is.

Idén visszatérhet a munkaerőhiány. Ennek enyhítésének módszereit keresi az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ),

amely az építőipari munkaerő kapacitások intenzív növelésében látja az egyik megoldást.

Ezen a címen valósít meg európai uniós pályázatot a gazdaságfejlesztési operatív program részeként.

Kojii László, az ÉVOSZ elnöke elmondta, az unió területén feszültségek vannak a munkaerőpiacon, mert vagy számosságában nincs elegendő munkaerő, vagy pedig összetételében, felkészültségében.

A nyugat-európai országok 25 éve küzdenek ezzel a problémával, a közép-kelet európai régió pedig, köztük Magyarország is,  az utóbbi öt–hat évben szembesült ezzel.

Több mint 20 éve a mi régiónkból áramlik a munkaerő Nyugat-Európa irányába. Ezáltal valószínűleg, tőlünk keletebbről fog érkezni talán elegendő pótlás”.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.