Mostantól nehezebb dolga lesz a terroristáknak

 

Február 1-én lépett életbe a robbanószerkezetek házi előállításához felhasználható vegyszerek használatra és forgalmazására vonatkozó megszigorított uniós jogszabály. Megszűntek az eddigi joghézagok – hangzott el a Kossuth Rádió, Európai Idő című műsorában.

Az egyértelmű engedélyezési és nyomon követési rendszerek felállításával bezárták a kiskapukat a veszélyes vegyszerek, a potenciális robbanóanyag és alkotóelemei értékesítésének területén.

Az Európai Idő biztonságpolitikai szakértője, Kis-Bendek József szerint a növekvő terrorfenyegetettség miatt volt minderre szükség.

– A különböző vegyi anyagokat fel tudták használni házi készítésű robbanószerek előállításához. Már azt is tudjuk, hogy a 2015-ös párizsi, a 2016-os brüsszeli, a 2017-es manchesteri merényleteknél ilyet használtak a terroristák – árulta el a szakértő a Kossuth Rádióban.

Az ezekhez szükséges alapanyagokat eddig simán meg lehet venni egy háztartási, vagy vegyi áru boltban.

– Mostantól nyilvántartják azt, aki ezt megveszi és ellenőrzik, hogy hol tárolja. A cél, hogy egyértelműen követni lehessen ezeknek az anyagoknak az útját – összegezte Kis-Bendek József.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja meg.