×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Gyalázatosan teljesít Brüsszel a járványkezelés mellett a nemzeti kisebbségek ügyében is

 

Az első idei uniós csúcs témája volt a járványügyi lépések koordinálása, valamint a vakcinabeszerzés visszásságai, amit sok ország tett szóvá az Európai Bizottság vezetőinél. Ezen kívül az Európai Unió előtt 2021-ben álló kihívásokról és a nemzeti kisebbségek védelmének semmibe vételéről is szó esett a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Az Európai Tanácsban történtekről Baraczka Eszter, az MTVA brüsszeli tudósítója készített összeállítást. Elmondta: Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy foglalta össze a konferencia eredményeit, hogy a mutáns vírustörzsek miatt a helyzet súlyos és a korlátozások fenntartása továbbra is szükséges. A legfőbb feladatnak a mutáns törzsek felderítését és terjedésük megállítását nevezte.

Bővítik az országok színek szerinti besorolását is:

azokat a területeket, ahol kiugróan magas a fertőzés, sötétvörössel jelölik majd.

Az ilyen zónákban szigorúbb korlátozások lesznek, és csak negatív teszttel lehet útnak indulni ezekről a területekről, továbbá a fogadó országban újabb tesztek és karanténintézkedések is várják az utazókat.

A konferencián a tagállami vezetők több vakcinát követeltek és élesen bírálták a Pfizert a csökkentett szállítás miatt.

Az Európai Bizottságot (EB) felszólították, hogy tegyen meg mindent az oltás felgyorsítása érdekében, például csökkentse a bürokratikus akadályokat, továbbá az engedélyezés előtt álló vakcinákat is ki lehetne szállítani, a minél gyorsabb oltás érdekében, ezt azonban az EB nem támogatja

– foglalta össze Baraczka Eszter.

2021-ben sem hagynak alább a politikai csatározások

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ projektvezetője úgy fogalmazott: a csütörtöki ülésen nem született áttörés, az európai intézmények megbénultak az elmúlt hónapokban, nem képesek egy ilyen horderejű válság kezelésére. Ezt láttuk az eurózóna és a migrációs válság esetében is.

A járvány témája minden bizonnyal fókuszban marad 2021-ben is, nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is – vélekedett Kovács Attila. Úgy látszik, hogy az Európai Bizottság és az Európai Parlament továbbra sem tett le arról, hogy akik a liberális mainstreamtől eltérnek, azokat a szőnyeg szélére állítsák, gondolhatunk itt hazánkra és Lengyelországra.

Vera Jourová, az EB alalnöke azt mondta, hogy a magyar és lengyel polgárok szavazóurnáknál tisztázzák a jogállamisági kérdést, ez pedig a belügyekbe való beavatkozást jelenti. Ebből is az látszik, hogy az Európai Bizottságtól nem várhatunk semmiféle pártatlanságot és semlegességet a 2022-es magyar választási kampányban.


Brüsszel számára a nemzeti kisebbségek kérdése nem számít jogállami normának

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője elmondta: Egyáltalán nincsen politikai akarat az Európai Bizottságban arra, hogy ezt a kérdést komolyan vegye és kezelje.

Minden hónapban felmerültek olyan jogsérelmek, amelyek nemzeti kisebbségeket érintettek,

a bizottság válasza pedig mindig ugyanaz volt: nagyon fontos a hagyományos nyelvi és nemzeti kisebbségek védelme a bizottság számára, de ezek a kérdések a tagállamokra tartoznak.

Majdnem másfél millió aláírás és a parlament példátlanul egységes fellépése viszont azt mutatja, hogy igenis vannak problémák ezen a területen.

Ezzel szemben a bizottság folyamatosan a jogállamiságról beszél, amibe beletartozik a nyelvi és nemzeti kisebbségek védelme, mégsem tesz semmit az ügyben. A teljes jogállamisági számonkérés, amit művelnek, hiteltelenné válik, ha ilyen területeken nem lépnek semmit

– jelentette ki Gál Kinga.

Nemzetit nem, másfajta kisebbséget viszont védene Brüsszel

Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem tanszékvezetője úgy fogalmazott: kevés olyan uniós ország van, amely támogatja az ilyen jellegű ügyeket, hazánkon kívül talán csak Szlovénia az, amelyik beleáll ebbe a kérdésbe.

Az Európai Bizottságban sem „divatos ügy” ez, az ilyen nemzetiségi csoportokat nem tartják kisebbségnek, kényelmetlennek érzik, hogy nemzeti ügyekről nyilatkozzanak. Ezek helyett inkább kisebbségként kezelik a migránsokat, a szexuális kisebbségeket és egyéb csoportokat.

A címlapfotó illusztráció.


A teljes adás itt hallgatható vissza.