×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A vakcina engedélyezését alapos vizsgálat előzi meg

 

A második vakcina is zöld utat kapott a héten az Európai Bizottságtól. Az amerikai Moderna oltóanyagát minősítette biztonságosnak az Európai Gyógyszerügynökség, így már a napokban megindultak a szállítások az Uniós országokba. A gyártóval 160 millió adag vakcinára van előszerződése az uniós intézménynek.

Egy nagyon nehéz éven vagyunk túl, és nagy reményekkel nézünk 2021 elébe…, rendkívül fontos, hogy túl legyünk ezen a járványon, ehhez pedig fontos a korlátozások betartása és az oltóprogramok végrehajtása” – mondta Zupkó Gábor, Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorban.

Ez európai országok úgy döntöttek, hogy közösen szerzik be, és engedélyeztetik a vakcinákat.

Ennek eredményeként hat gyártóval kötött előzetes szerződést az Európai Bizottság.

A közös beszerzésbe kerülő oltóanyagok esetében, nem egy gyorsított eljárásban történt a jóváhagyás, hanem az illetékes Gyógyszerügyi Európai Ügynökség, alapos vizsgálat után engedélyezi ezeket az oltóanyagokat, ezzel növelve a bizalmat.

Ennek az eredménye, hogy eddig már kettő vakcina jóváhagyásra került, és

összességében 2 milliárd adag oltóanyagra kötött előszerződést az Európai Bizottság.

Az oltóanyag rendelkezésre állása a gyártókapacitásoktól függ.

Fontosnak tartjuk a bizalom növelését a polgárok között, teljes körű, transzparens, meggyőző vizsgálat alapján kezdődjenek meg az oltások, hiszen az oltásaink hajlandósága még mindig alacsony” – mondta Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője.

Nagyon sok országban 50 százalék alatti, vagy a 30 százalékot sem éri el az oltási hajlandóság.

Ebben a körben azt hiszem, hogy fontos az, hogy ha pár héttel tovább is tart, de alapos vizsgálat alapján a polgárok számára megnyugtató vizsgálat alapján kerüljenek forgalomba az oltóanyagok” – tette hozzá Zupkó Gábor.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.