×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem sérülnek a magyarok jogai a Brexit után

 

December 31-én lezárult egy korszak és egy új kezdődött Nagy-Britannia, illetve a britek életében. Véget ért az EU-ból való kilépést követő átmeneti időszak, az elválás az uniótól végül békés módon, eddig megrázkódtatás nélkül történt meg. A december 24-én született megállapodás szabályozza az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni viszonyát.

Jó hír, hogy a doveri határátkelőhelyen nem hogy a karácsonyihoz hasonló torlódás nem alakult ki, de a szokásosnál is kisebb volt a forgalom a kilépést követő napon január elsején – mondta Kumin Ferenc Magyarország nagy-britanniai nagykövete a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette, az Egyesült Királyságban dolgozó uniós állampolgárok, így a magyarok jogainak védelmére a kilépés pillanatától a kilépési megállapodás biztosított lehetőségeket, hogy ne sérüljenek a jogaik, vagyis ott élhessenek és dolgozhassanak tovább.

„Az átmeneti időszak végétől január 1-től, aki most akar letelepülni, már teljesen új szabályrendszerrel kell szembesülnie. Elmondhatjuk, hogy nehezebb lesz lehetőséget kapnia a letelepedésre, munkavállalási vízumot kell szereznie” – fogalmazott.

Elmondta, részletes forgatókönyv készült arra az esetre, ha nem sikerült volna megállapodni, súlyos feszültség volt a tárgyalásokon.

Magyarország az elmúlt években kifejezetten sokat segített a briteknek az átmenet időszakában, ezt – mint a nagykövet mondta – vissza is igazolták, a jelzések alapján optimisták lehetünk, egy jól működő kapcsolatrendszer alakulhat ki.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!