Karácsony: csak a köztereken van kulturális semlegesség

 

Egyes ünnepek, hagyományok családi szinten nem válnak „áldozataivá” az aktuális politikai ideológiáknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy karácsonyt jellemzően a családi körben, ugyanúgy ünneplik Nyugat-Európában mint Kelet-Európában – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Az európai emberek gondolkodását mindig a helyi, lokális, családi tényezők, hagyományok, értékek határozzák meg – mondta a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, aki több európai országban is élt, így az európai kulturáltságot megtapasztalta, átérezte.

Hozzátette, a nyugat-európai országokban sok nyelvjárás él még ma is. Nagyobb összejöveteleken például mindig szóba kerül, hogy egy adott fogalomra az adott nyelvjárás milyen szót használ. Kiemelte, ezekben a nagyobb országokban nemcsak a nyelvjárás különbözik régiónként, hanem sok esetben a gasztronómia is.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy

egy olyan ideológiai változás vette kezdetét, amely nem történelmi folyamatként tekint Európára és az európai identitásra.

Ehelyett egy jelenkori állapotában ragadja meg azt és egy kulturális és történelmi semlegességre törekszik – mondta Hozzátette, ami talán még elszomorítóbb, hogy ez a szemlélet képezi a nyugat-európai politikai korrektség alapját.

Azonban érdekes tény, hogy

egyes ünnepek, hagyományok családi szinten nem válnak „áldozataivá” az aktuális politikai ideológiáknak.

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy karácsonyt jellemzően a családi körben ugyanúgy ünneplik Nyugat-Európában, mint a kontinens keleti részén. A fontos hagyományok, ünnepek esetében a kulturális semlegesség csak a köztereken nyilvánul meg – emelte ki Speidl Bianka.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.