A karácsonyt minden család a hagyományai szerint ünnepli

 

Egyes ünnepek, hagyományok családi szinten nem válnak „áldozataivá” az aktuális politikai ideológiáknak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy karácsonyt jellemzően a családi körben ugyan úgy ünneplik Nyugat-Európában mint Kelet-Európában – mondta Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Miközben a zene nyelvét bár mindenki ért, népcsoportok szerint mégis differenciálódik. A Kossuth Rádió Európai Idő cím műsorának összefoglalója.

Az európai emberek gondolkodását mindig a helyi, lokális, családi tényezők, hagyományok, értékek határozzák meg – mondta a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója, aki több európai országban is élt, így az európai kulturáltságot megtapasztalta, átérezte.

A legnagyobb probléma azonban az, hogy

egy olyan ideológiai változás vette kezdetét, amely nem történelmi folyamatként tekint Európára és az európai identitásra.

Ehelyett egy jelenkori állapotában ragadja meg azt, és egy kulturális és történelmi semlegességre törekszik – mondta Hozzátette, ami talán még elszomorítóbb, hogy ez a szemlélet képezi a nyugat-európai politikai korrektség alapját.

Azonban érdekes tény, hogy

egyes ünnepek, hagyományok családi szinten nem válnak „áldozataivá” az aktuális politikai ideológiáknak.

„Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy karácsonyt jellemzően a családi körben ugyanúgy ünneplik Nyugat-Európában, mint a kontinens keleti részén. A fontos hagyományok, ünnepek esetében a kulturális semlegesség csak a köztereken nyilvánul meg” – emelte ki Speidl Bianka.


A közös nyelv, amelyet mindenki megért

Közös nyelv, szokták mondani a zenére, és így is van, hiszen a zene segítségével közölt üzenetet megérti úgy az északi, mint a déli vagy épp a keleti és a nyugati. Mégis valamilyen szinten elkülöníti a nemzeteket, hiszen másképp nem is lehetne különböző zenei kultúrákról beszélni Európán belül sem.

A kortárs művészek számára is óriási kincsesláda a különböző népek zenéi, dallamai, amelyeket felhasználhatnak saját művük megalkotására – mondta Szarka Gyula dalszerző, előadóművész a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette, egyes színpadi előadások megelevenítéséhez is elengedhetetlenek a különböző hangzásvilágok felelevenítése annak érdekében, hogy az egyes karakterek, események, üzenetek megfelelően csapódjanak le a közönségnek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.