×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Fontos a párbeszéd az Európai Unió és az egyházak között

 

Az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadta az unió fejlesztéspolitikájának hatékonyságjavításáról szóló jelentést. Hölvényi György, kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő kezdeményezésére a jelentés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy az egyházi szervezeteket vonja be az ezzel kapcsolatos feladatokba. Az Európai Unió és az egyházak közötti párbeszéd fontosságáról Hölvényi György beszélt a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Az európai parlamenti képviselő elmondta: egy Európa jövőjéről szóló találkozót tartottak, ami kapcsolódik egy európai parlamenti konferenciasorozathoz. Hölvényi úgy fogalmazott, fontosnak tartották, hogy már a legelején „pódiumot adjanak az egyházak képviselőinek, különböző felekezetek képviselőinek, hogy elmondják a véleményüket.”

Hozzátette: sok-sok millió embert képviselő, azokkal nagyon szoros kapcsolatban lévő embereknek, több ezeréves tradícióval rendelkező egyházaknak, felekezeteknek természetesnek kell lenniük, hogy hallassák a hangjukat. Fontos, hogy ezekből a párbeszédekből konkrét cselekvések is létrejöjjenek, különösen a világjárvány idején – mutatott rá Hölvényi.

A képviselő szerint csupán hangsúlybeli különbségek vannak a vallások illetve a vallási és világi szervezetek között azzal kapcsolatban, hogyan látják Európát. Úgy látja, különböző megközelítések is jól megférnek egymás mellett.

Hölvényi György, kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő. Fotó: MTI/Mohai Balázs

Példaként hozta, hogy az ortodox egyház képviselője kifejezetten hangsúlyozta az Európában és Európán kívül is meglévő félelmet, amely általában meghatározza gondolkodásunkat, és „lebénítja az embereket” a közös gondolkodás és felelősségvállalás kapcsán.

Arsenios, bécsi ortodox püspök és Köves Slomó vezető rabbi a vallásszabadságot kérték számon egy-egy konkrét ügyben, például a koronavírushoz kapcsolódó bezárások miatt. Sok országban, szemben a magyarországi gyakorlattal, egyszer csak bezárattak minden templomot „minden különösebb egyeztetés nélkül.” Hölvényi elmondta: Köves Slomó például arról beszélt, hogy bizonyos tagállamokban „a kóser vágás gyakorlata ma már szinte lehetetlen, és ezzel súlyosan sértik a vallásszabadság gyakorlását.”

Ezeknek a felekezeteknek, egyházaknak közös felelőssége van. Mindenkinek a saját környezetében, de szélesebb körben az adott társadalomban is. Ennek előfeltétel a biztonság és a bizonytalanságból adódó félelem csökkentése

– tette hozzá Hölvényi György.

Az elmúlt tíz évben bizonyos értelemben volt előrelépés és lesz is a párbeszédben.

Kétezer vagy többezer éves tradícióról elfeledkezni és azt hinni, hogy az európai közösség megalakulásával kezdődik a történelem, ez butaság, dőreség, és senki sem gondolhatja komolyan

– fogalmazott a kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő.

Ezeknek a közösségeknek olyan tapasztalata és befolyása van a társadalomban, hogy a velük való párbeszéd kötelezettség. Erre amúgy a Lisszaboni Szerződés 17. pontja az uniós intézmények és az egyházak közötti párbeszédre is felszólít – hívta fel a figyelmet Hölvényi György.

Az Európai idő adását itt hallgathatja meg:

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.