Deutsch Tamás: Lesz még fanyalgás az EP részéről

 

Borítékolható, hogy az Európai Parlament jövő heti ülésén jóváhagyja a kétnapos uniós csúcson született megállapodást az uniós költségvetésről és a helyreállítási alapról, „de lesz még nyafogás, fanyalgás”, amiért nem lehet önkényes politikai feltételekhez kötni az uniós források felhasználását – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz–KDNP EP-delegációjának vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Győzelmet arattunk, győzött az a kiállás, hogy érdemes következetesen kiállni a nemzeti érdekek mellett – értékelte a héten elért megállapodást a fideszes EP-képviselő.

Úgy vélte, hogy az Európai Parlament (EP) az ilyenkor szokásos semmilyen jogi jelentőséggel nem bíró politikai deklarációt fogad majd el.

Szomorú, hogy az EP egyszer már megtámadta a megállapodást, amely a nyári uniós csúcson született, és vélhetően most sem lesz képes teljes szívvel támogatni – fűzte hozzá.

A megállapodás Magyarország számára azért fontos, mert „sikerült elkerülni, hogy fejlesztési pénzekhez csak úgy jussanak hozzá a tagállamok, ha elfogadják a Brüsszelben meghatározott önkényes politikai feltételeket, például, hogy tömegesen befogadnak bevándorlókat”.

Véleménye szerint még nem lehet elmondani, hogy ebben a sorskérdésben (a bevándorlás – a szerk.) Magyarország győzött, „de egy fontos csatában nagy győzelmet arattunk”.

Deutsch Tamást arról is kérdezték, hogy mit vár az Európai Néppárt (EPP) jövő heti ülésétől, ahol a képviselő kizárásáról dönthetnek.

Személyétől függetlenül csalódásának adott hangot azért, mert eltérő vélemények hangoztatásért a politikai önkény időszakát visszaidéző adminisztratív intézkedést akarnak alkalmazni.

Szerinte a józanság és az összefogás kell hogy legyen a fő szabály a néppárt politikai családján belül, mert nem lehet indulatból politizálni. A kérdés, hogy következetesen ragaszkodik-e az EPP frakciója a saját alapértékeihez.

Deutsch Tamás bízik benne, hogy az EPP elsöprő többsége ezen a józan állásponton lesz jövő héten.


A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg.

 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!