Az európai polgárok többsége a nemzetállamok talaján működő Európai Uniót látná szívesen

 

Az elmúlt években vitatémaként gyakran került elő a biztonság és rend, valamint az emberi jogok és politikai szabadságjogok konfliktusának kérdése, például a tömeges migráció és a terrorizmus kapcsán. A 2020-ban világszerte tomboló vírusjárvány is rávilágított a szabadságjogok és a biztonság legitim szempontjai közötti részleges ellentétre. A Századvég Európa Projekt nevű kutatása alapján készült elemzés megvizsgálja, hogy az Európai Unió 27 tagállamában és az Egyesült Királyságban miként viszonyulnak a polgárok a rend és a szabadságjogok kérdéséhez, valamint hogyan látják a jogbiztonság és a jogegyenlőség érvényesülésének helyzetét a saját hazájukban.

Halkó Petra, a Századvég vezető elemzője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, a Századvég többéves hagyományát követve Európa Projekt néven ismét reprezentatív felmérést végzett az uniós állampolgárok körében.

A felmérésben arra voltak kíváncsiak, hogy egy olyan rendkívüli helyzetben, mint amiben most van az Európai Unió – koronavírus-járvány sújtja, a gazdasági nehézségekkel néz szembe, és migrációs nyomás terheli –, hogyan ítélik meg az európai állampolgárok az uniós intézmények teljesítményét – magyarázta a vezető elemző.

A felmérésből kiderült, hogy az Európai Uniót, mint együttműködési formát támogatják az állampolgárok, hiszen csaknem a megkérdezettek fele vélekedett pozitívan az unióról.

„A sokszor hangoztatott euroszkepticizmus egyáltalán nem valós megállapítás a kelet-közép-európai országokra, hiszen kifejezetten EU-pártiságról beszélhetünk”

– hívta fel a figyelmet Halkó Petra.

A felmérésből az is kiderült, hogy a huszonnyolc ország válaszadóinak közel fele (46 százaléka) tekinti kiszámíthatónak a közigazgatás működését, míg a 35 százalékuk ellenkező véleményt fogalmazott meg.

A volt szocialista, illetve a V4-országok polgárainak a 36–36 százaléka tartotta megfelelőnek az államigazgatás működését jogbiztonsági szempontból,

ezzel szemben az 50–50 százalékuk nem érezte következetesnek a hatóságok és hivatalok tevékenységét a jogegyenlőség és jogbiztonság oldaláról nézve.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.