Brüsszelt nem érdekli a síszezon

 

Megosztottak az érintett tagállamok abban a kérdésben, hogy kinyissanak-e a sípályák az ünnepekre vagy sem. Az európai sícentrumok többsége Olaszországban, Ausztriában, Szlovéniában, Franciaországban és Németországban jelenleg zárva van. Olaszországban így is maradnak, mert a nyitás a koronavírus harmadik hullámának veszélyét hozná. Németország azt javasolja, hogy a jövő év elejéig tartsanak zárva, ezzel szemben az osztrákok máris nyitnának, ellenkező esetben uniós kompenzációt kérnek, ugyanis a karácsonyi szezon kiesése, 2,4 milliárd eurós veszteséget eredményezne. Az olasz miniszterelnök mielőbbi egységes uniós szabályozást sürget, de Brüsszel ezt elutasította – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt javasolta, hogy a tagállamok közös intézkedéseket alkalmazzanak a karácsony előtti hetekben és az ünnepek alatt, többek között ami a téli turizmust illeti – mondta el Sárközi Júlia, a közmédia tudósítója Rómából. Olaszország nem akarja megnyitni a sípályákat, mert a járványgörbe újbóli megugrásától tart.

Az ország jelentős bevételektől esik el, ha a svájci és a francia Alpokban annak ellenére is megnyitják a pályákat, hogy azok az olasz oldalon zárva maradnak.


Conte európai szolidaritást kért a síturizmus területén is: vagy mindannyian zárunk vagy mindannyian nyitunk-elv szerint. Brüsszel szerint a síelés nem tartozik a közös ügyek közé legfeljebb kétoldali egyezségeket lehet kötni.

A római kormány komoly korlátozásokat vezetett be, melyek segítettek kissé laposítani a járványgörbén, így talán sikerül az ünnepek előtt enyhíteni. A kormányfő figyelmeztette az olaszokat, hogy nem akarja újra azt látni, mint nyáron, hogy ellepik a diszkókat és a tengerpartokat a távolságtartás teljes figyelmen kívül hagyásával.

A déli ország egyébként sincs könnyű gazdasági helyzetben. Olaszország még nem állította össze a gazdasági ütemtervet, hogy mire használná az uniótól kapott támogatásokat a járvány utáni újrainduláshoz. Karácsony közeledtével és a koronavírus-járvány második hullámának közepén Olaszország szembesült a szegénységgel:

egyes becslések szerint mintegy ötszázezerrel többen állnak sorba a szegénykonyhákon, várnak az élelmiszercsomagokra, támogatásokra a gazdagnak számító Milánóban éppúgy, mint Nápoly városában.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!