×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Addig nincs megállapodás semmiről, amíg nincs megállapodás mindenről

 

Magyarország és Lengyelország a szuverenitás védelmében akadályt gördített a jogállamiság feltételekhez kötött költségvetés és helyreállítási alap elfogadása elé. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A két ország nem ért egyet a politikai feltételekkel, amelyeket a pénzekhez való hozzáférés mellé társítana az Európai Unió – idézte a Kossuth Rádió Európai idő adása  Tatarella-alapítvány elnökét. Francesco Giubilei így vélekedett: A helyzet meglehetősen nehéz ugyanis bizonyos országoknak, de különösen Olaszországnak, Spanyolországnak és Franciaországnak, amilyen hamar csak lehet szükségük van pénzre.

Olaszország gazdasága nincs jó állapotban, újra lezárások vannak, igaz enyhébbek mint tavasszal. A gazdaság helyzetére, különösen az éttermekre, sok üzletre és így rengeteg munkavállalóra ezek nagyon rosszul hatnak. A munkanélküliség újra emelkedik, ezért mielőbb pénzre van szükségünk – tette hozzá Giubilei.

Francesco Giubilei kiemelte, az értékeinket nem törölhetjük ki ezzel együtt sem, például nem törölhetjük a keresztény értékeinket. A pénzért cserébe sem feledkezhetünk, bizonyos nagyon fontos szempontokról. Lényeges mind az európai költségvetés, mind a helyreállítási alap. Viszont ezzel együtt meg kell őrizni minden egyes nemzet szuverenitását.

Meg akarják változtatni a hagyományos jogi definíciót, amit a jogállamiság jelent.

Úgy vélte, hogy a jogállamiságban, a demokrácia fontosságában és bizonyos jogok tiszteletben tartásában egyet kell érteni.

Viszont a jogállamiság nem jelentheti olyan új törvények kikényszerítését, amelyek szembe mennek például a keresztény értékekkel. Az nem a jogállam, hanem a globalista világnézet – emelte ki Francesco Giubilei.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter szerint lesz kompromisszum, viszont azt is felvetette, hogy az Európai Unió szüntesse be a vétó mechanizmusát, abban a formában, ahogy eddig létezett.

Giubilei szerint ez a javaslat nagyon veszélyes. Azt mondta ki, hogy vannak olyan országok, amelyek nem értenek egyet a törvénnyel, akkor magát a törvényt kell megváltoztatni, ez Európai demokratikus eljárásrenden kell módosítani.

Magyarország és Lengyelország nem tett semmi szabálytól eltérőt

– mondta a Tatarella-alapítvány elnöke

Pócza István a Danube Institute kutatási igazgatója elmondta, hogy a két tagállam élt a vétó jogával. Lengyelország és Magyarország álláspontja, hogy „addig nincs megállapodás semmiről, amíg nincs megállapodás mindenről”. Ez azt jelenti, hogy nem kötnek külön-külön kis megállapodási csomagokat, hanem egy megállapodást kötnek.

Gazdasági értelemben a legkiszolgáltatottabb helyzetben Olaszország van – monda.

A német soros elnökségnek döntő szerepe lesz, mert mindenképpen szeretné a hétéves uniós költségvetést ebben a félévben tető alá hozni.

„Ez alapvető kérdés számukra, hogy fel tudják mutatni, mint siker” – tette hozzá az igazgató.

Pócza István véleménye szerint lesz megállapodás, kompromisszum nem feltétlenül.

Azt azonban nem szabad elfelejteni, ha kötik az ebet a karóhoz és erőltetik ezt a kérdést, akkor azt kockáztatják, hogy Európa nemzetközi versenyben csak még jobban lemarad” – emelte ki .

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.

 


A teljes műsor itt hallgatható meg.