×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Iszlamista harcosok ezrei tértek vissza Európába iraki vagy szíriai kiképzésről

 

Párizs, Brüsszel, Berlin, Bécs, London, Madrid, Barcelona, Koppenhága, Stockholm és Nizza: ezeket a városokat érték iszlamista terrortámadások az elmúlt években  – emlékeztetett a francia elnök európai összefogásra szólítva fel a terrorizmus ellen.

„Az ötlet nem új, jogos a dejá vu érzés” – mondta Baraczka Eszter tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A Charlie Hebdo elleni merénylet után 2015-ben, hatvan állam- és kormányfő – köztük az uniós tagállamok vezetői –  karöltve vonultak fel a francia főváros utcáin, és jelezték szolidaritásukat Franciaországgal.

Egy hónappal később már napvilágot is látott az első döntés arról,

hogyan szorítsák vissza és győzzék le a határokat nem ismerő iszlám radikálisok jelentette  terrorveszélyt.

Jogszabályok egész sora született. Például a tűzfegyverek fokozott ellenőrzéséről, a külső határok megerősítéséről, de lépések történtek az információcsere javítására, és az online radikalizálódás visszaszorítására is.  Van már európai terrorizmus elleni központ, és van terrorellenes koordinátor.

„A mostani helyzetértékeléseket hallva azonban mégis ijesztő a kép” – tette hozzá.

Sebastian Kurz osztrák kancellár úgy fogalmazott: állandó veszélyben vagyunk.

Iszlamista harcosok ezrei tértek vissza Európába iraki vagy szíriai kiképzésről, vagy arra várnak, hogy visszatérhessenek. Közülük sokan börtönben ülnek, de némelyikük már szabadult, és az a szomorú valóság, hogy többen követni fogják őket a következő években.  Ezekre az emberekre időzített bombaként tekintünk

– közölte Kurz.

A védőernyő messze nem tökéletes, az uniós gépezet lassú, a külső határokon be- és kilépőket ellenőrző rendszerek csak 2022-ben és ’23-ban lépnek működésbe. A terrorista online tartalmak eltávolítását célzó jogszabályon pedig két éve vitatkoznak az európai jogalkotók.

Az elmúlt években egyébként mintegy kétezer olyan internetes oldalt tártak fel, ahol a terrorizmust dicsőítették, vagy egyenesen útmutatót közöltek merényletek előkészítéséhez és végrehajtásához.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!