×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Háttérbe szorulnak a technikai megoldások Európa migráció kezelésében

 

Európa és a polgárok fizikai biztonságának megteremtése került a figyelem középpontjába. Nizzában a templomi késelés, október első felében a tanárgyilkosság, Bécsben a terrortámadás-sorozat: ezek mind iszlamista hátterű erőszakos cselekmények voltak.

Nem létezik olyan egzakt nyilvántartás, amely az elmúlt évtizedekben, vagy akár 2015 óta figyelemmel tudná követni határozott megállapításokat, vagy adott esetben vészjelzést adnának le a kormányzatoknak.

Az európai és amerikai hozzáállás között van egy szembetűnő különbség.

Európa elsősorban a gyökérokokat próbálja felderíteni,

és hisznek abban, hogy a radikálissá vált személyek esetében a radikális ideológiától való elfordulás megtörténhet. Óriási hangsúlyt fektetnek a pszichológiai aspektusaira a radikalizálódás folyamatainak. Mindemellett a technikai megoldások háttérbe szorultak – mondta Speidl Bianka a  Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Amikor elkezdték a technikai megoldásokat, mint például a különféle ellenőrző intézkedéseket, vagy bizonyos bevándorló hátterű közösségek monitorozását, akkor

ideológiai vitákba fulladtak a próbálkozások.

Ugyanakkor az Egyesült Államok esetében egyáltalán nincs arra példa, hogy ideológiai kérdést csinálnának egy biztonsági kérdésből – tette hozzá.

A liberális megközelítés az, ami elsősorban az emberi jogoknak, a közösségeknek a jogait előtérbe helyezi a többség jogaival szemben. Ugyanez a zsákutca egy másik végletből szemlélve, hogy  a szólásszabadság meglehetősen szélsőséges formáinak a megnyilvánulását  mindkét oldalról engedik. A muszlim hitszónokok gyűlöletbeszéde éppúgy elhangozhat köztereken és felkerülhet közösségi médiára, mint a valláslapítók kigúnyolása.

Egy olyan ideológiai teret teremtett Európa, amiben a saját maga kezéből kiütötte azokat az eszközöket, amivel rutinszerűen és viszonylag gyorsan tudna reagálni a biztonsági kihívásokra

– hívta fel a figyelmet a szakértő.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!