×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Elindult az uniós hitelfelvétel

 

A luxemburgi értéktőzsdén kedden tartották az uniós SURE program keretében kibocsátott első, 17 milliárd euró összegű szociális beruházási kötvény jegyzését. Már csak két hónap van hátra az átmeneti időszakból, amelynek során az Európai Unióból kilépett britek szabadkereskedelmi egyezményről állapodhatnak meg az Európai Unióval. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány előidézte munkanélküliség kockázatait mérséklő, ideiglenes támogatást nyújtó szociális kötvényeket (SURE) bocsátott ki.

A munkanélküliség minden uniós országban megugrott, és további kockázatok is láthatók: a koronavírus terjedése miatt a cégek csökkentik a tevékenységüket, elküldenek embereket – mondta Csath Magdolna közgazdász.

Az unió áprilisban kezdett erről a programról tárgyalni, és most döntött arról,

hogy 100 milliárd eurót felvesz a nemzetközi pénzpiacokon, és hitel formájában továbbadja a tagállamoknak.

A gyorssegélyt a munkanélküliség megakadályozására, a rövidített munkaidő esetén a kiesett bérek pótlására, vagy esetleg a megnövekedett egészségügyi kiadásokra lehet fordítani. Tizenhét ország jelentkezett eddig segítségért.


A Brexit-megállapodás még várat magára

A szigetország ha bent maradna legalább a vámunióban, akkor az északi határprobléma nem meülne fel és a repülőgépes közlekedés is gyorsabb lenne. A légi közlekedés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Nagy-Britannia jelenleg a világ második legnagyobb repülőgép-alkatrész gyártója, és ha a kormány nem tud megegyezni az EU-val, akkor az ennek az iparágnak végzetes is lehet.

Ezzel szemben mégis a halászat témaköre van napirenden, ami a brit gazdaság nem egészen egy százalékát teszi ki.

Az autóipar értéke a halászatnak a negyvenszerese, és egy megállapodás nélküli távozás esetén teljesen kivonul az országból, mert versenyképtelenné válik.

A tárgyalások konstruktív folytatását javasolja a brit iparszövetség, melynek vezetője a héten azt nyilatkozta: a brit gazdaság tetszhalott állapotban van, amelyből ilyen bizonytalanságok közepette nem is tud magához térni.

Kevés idő maradt az alkura; az októberi csúcs után két nappal a tárgyaló felek újra asztalhoz ültek, és a tárgyalások valószínűleg Brüsszelben folytatódnak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.