×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Uniós mentőcsomag: nagyvonalú hitel a tagállamok kontójára

 

A luxemburgi értéktőzsdén kedden tartották az uniós SURE program keretében kibocsátott első, 17 milliárd euró összegű szociális beruházási kötvény jegyzését. Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az értékpapírok túljegyzése több mint 13-szoros volt, a kereslet pedig meghaladta a 233 milliárd eurót.

Csath Magdolna közgazdász a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta: a program neve, SURE, ami angolul biztonságot jelent. Az elnevezés négy angol szó kezdőbetűiből áll össze, ami magyarul azt jelenti: ideiglenes támogatás a munkanélküliségi kockázatok és veszélyek kezelésére.

A munkanélküliség minden uniós országban megugrott és további kockázatok is láthatók. A koronavírus terjedése miatt a cégek csökkentik a tevékenységüket, elküldenek embereket – ismertette Csath Magdolna.

Az Unió áprilisban kezdett erről a programról tárgyalni és most döntöttek arról,

hogy 100 milliárd eurót felvesz a nemzetközi pénzpiacokon és hitel formájában továbbadja a tagállamoknak.

A gyorssegélyt a munkanélküliség megakadályozására, a rövidített munkaidő esetén a kiesett bérek pótlására, vagy esetleg a megnövekedett egészségügyi kiadásokra lehet fordítani. 17 ország jelentkezett eddig segítségért.

A tagállamok egyetemleges felelősséget vállalnak a hitel visszafizetéséért, ami azt jelenti, hogy

a tagállamok garanciát vállalnak, hogy az Európai Unió visszafizeti ezt a hitelt.

A mostani elképzelés szerint a garancia egyes országok közötti arányos megoszlásának érdekében az adott tagország bruttó nemzeti jövedelmét (GNI) veszik figyelembe, tehát az adott ország GNI-jának mértéke az európai uniós GNI-hoz viszonyítva.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.