×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Brexit: értelmetlen szócsatákkal nehéz a megegyezés

 

Már csak két hónap van hátra az átmeneti időszakból, amelynek során az Európai Unióból kilépett britek szabadkereskedelmi egyezményről állapodhatnak meg az Európai Unióval. Így minimalizálható lehet a közös piacból történő kilépés okozta várható gazdasági sokk. Kevés idő maradt az alkura, amit pillanatnyilag a gazdasági szempontból jelentéktelen halászat kérdése akadályoz.

Tóth Vali újságíró a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: Az október közepén tartott uniós csúcson, amelyen a tagállamok vezetőinek már a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat szabályozó szerződésre kellett volna rábólintaniuk, nem történt áttörés.

A brit kormányfő közölte: London befejezettnek tekinti a tárgyalásokat, megegyezés nélkül búcsút mond. Ezt néhány napig tartó „nyilatkozatháború” követte, amelyben a két fél kölcsönösen egymást hibáztatta. A szócsaták közepette kiderült, hogy a válás nem lesz könnyű.

A szigetország ha bent maradna legalább a vámunióban, akkor az egész északi határprobléma nem lenne probléma és a repülőgépes közlekedés is gyorsabb lenne. A légi közlekedés kapcsán érdemes megjegyezni, hogy Nagy-Britannia jelenleg a világ második legnagyobb repülőgép-alkatrész gyártója és ha a kormány nem tud megegyezni az EU-val, akkor az ennek az iparágnak végzetes is lehet.

Ezzel szemben mégis a halászat témaköre van napirenden, ami brit gazdaságnak nem egészen 1 százalékát teszi ki.

Az autóipar értéke a halászatnak a negyvenszerese és egy megállapodás nélküli távozás esetén teljesen kivonul az országból, mert versenyképtelenné válik.

A tárgyalások konstruktív folytatását javasolja a Brit Iparszövetség, melynek vezetője a héten azt nyilatkozta: a brit gazdaság tetszhalott állapotban van, amelyből ilyen bizonytalanságok közepette nem is tud magához térni.

Az októberi csúcs után két nappal a tárgyaló felek újra asztalhoz ültek, versenyt futva az idővel, a tárgyalások pedig valószínűleg Brüsszelben folytatódnak.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!