×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!
×

Újra a csúcsra ugrott a koronavírus-fertőzöttek száma Európában

 

Az európai járványügyi helyzet aggasztó, mindenhol emelkedést mutatnak a fertőzöttségi és a halálozási mutatók. Egyre több nyugat-európai politikus kerül karanténba, illetve több országban is régiókat, településeket zárnak karantén alá. Egy rendkívül érdekes adat, hogy amíg Olaszországban óriási mértékben nőtt a fertőzöttek száma, addig Kínában az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Az európai járványügyi helyzet aggasztó, mindenhol emelkedést mutatnak a fertőzöttségi és a halálozási mutatók – mondta a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője.

Szerinte Magyarországon is számítani lehetett a fertőzések növekedésére

a nyári időszak után, és ezt vetítették előre a Nemzeti Népegészségügyi Központ szennyvízmintákon végzett előrejelzései, amelyek pontosan mutatták, hogy a közeljövőben hogyan alakulhat a fertőzöttség.

Európában az esetszámok a csúcsokra ugrottak, de országonként jelentős különbségek vannak. Ezt több tényező is magyarázza. Az egészségügyi intézményrendszer és a tesztelési és az ápolási kapacitások mellett a közegészségügyi intézkedések betartásán is sok múlik.

Nagy különbségek vannak egyes országokon belüli is a távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartásában,

és társadalmi csoportok között is nagy eltérések mutathatók ki. Emellett a földrajzi elhelyezkedés is befolyásoló tényező.


Pár nap nyugalom után katasztrofálissá vált a koronavírus-helyzet

A koronavírus-helyzetet tekintve párt nap nyugalom után katasztrofálissá vált a helyzet, folyamatosan kapjuk az információkat, hogy Nyugat-Európában mely politikusok kerültek karanténba, illetve több országban is régiókat, településeket zárnak karantén alá – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette, rendkívül érdekes adat, hogy amíg Olaszországban óriási mértékben nőtt a fertőzöttek száma, addig Kínában az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a megbetegedettek száma. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy a kínaiak szó nélkül betartották az előírt szabályokat. Az egyes országok statisztikáiból az is kiderül, hogy az európai országokban élő kínaiak kisebb számban fertőződnek meg a vírussal, pontosan azért, mert szigorúan betartják a védelmi előírásokat.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció. 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.