×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Még a kilincset sem foghatta meg mindenki az uniós csúcson

 

A csütörtökön és pénteken tartott Európai Tanács ülésen szigorú szabályokat kellett betartsanak a delegációk tagjai. Egyrészt az országok vezetői csökkentett számú csapattal érkezhettek az ülésre, másrészt még a kilincset sem foghatta meg mindenki, csak az arra kijelölt személyek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának első napi ülésére érkezik (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Csütörtökön és pénteken igen széles témalistával ültek az Európai Unió állam és kormányfői a tárgyalóasztalhoz. Az Európai Tanács ülésének két kiemelt témája a járványügyi lépések összehangolása és a Nagy-Britanniával zajló gazdasági tárgyalások állása volt.

Ez a tanácsülés nem a megszokott módon zajlott a koronavírus-járvány miatt meghozott védelmi intézkedések miatt.  Az országok vezetői csökkentett számú delegációval érkezhettek az ülésre, az épületben nem hoztak létre sajtóközpontot, illetve a tanácstermeket és a folyosókat is úgy alakították ki, hogy a résztvevők kényelmesen meg tudják tartani a másfél méteres távolságot. Ezenkívül kötelező volt a maszk viselése is a delegációk tagjai számára – mondta Baracka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

További intézkedés volt, hogy nem mindenki foghatta meg az ajtók kilincsét, hogy kinyisson, becsukjon egy ajtót, hanem csak az arra kijelölt emberek tehették ezt meg – tette hozzá.

Az említett védelmi intézkedések ellenére is megzavarta a koronavírus a tárgyalásokat, hiszen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már csütörtökön el kellett hagyja a tárgyalótermet és karanténba vonult miután kiderül, egyik kollégájának a koronavírus tesztje pozitív lett. A pénteki tárgyalásokat pedig Sanna Marin, a finn miniszterelnök volt kénytelen elhagyni és karanténba vonulni.

Éppen ezért több vezető is felvetette, van-e értelme a személyes találkozásoknak, akkor, amikor Európa szerte egyre többen fertőződnek meg koronavírussal. Végül mégis a tanácskozás megtartása mellett döntöttek.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.