×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Deutsch: A jogállamisági vita az európai együttműködést veri szét

 

Az Európai Parlament vitájában felszólalt magyar részről Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője, aki arról beszélt, hogy Európában erőteljesen fel kell lépni az autoriter rendszerekkel és vezetőikkel szemben. Hozzátette, biztosítani kell azt, hogy az egymást falazó kormányok ne tudják kijátszani az uniós eljárást. Összefoglaló az Európai Idő című műsorból.

Deutsch Tamás, a Fidesz néppárti delegációjának vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában úgy fogalmazott, a brüsszeli, baloldali mainstream politikához kötődő erők elszántságát látva a vita még sokáig elhúzodhat.

A politikus szerint szó sincsen jogállamiságról a vitákban, szó sincsen arról, hogyan érvényesülhetne a jog uralma, hanem arról van szó, hogy

a vádaskodásra, a politikai csatározásra okot és lehetőséget teremtő kifejezések sora gyarapodott most a jogállamiságért való küzdelemmel.

„Ez a vita szándékában valójában az európai értékekkel ellentétes, ahhoz vezet, hogy ahelyett, hogy a kohéziót, az egységet erősítené, valójában az európai együttműködést veri szét” – jelentette ki.

Michal Simecka szlovák európai parlamenti képviselő jelentéséről Deutsch Tamásnak az a véleménye, hogy az „hajmeresztő, politikai nonszensz-gyűjtemény”. Példaként említette, hogy azt a szabadságot akarja korlátozni a jogállamiság jegyében ez az „óhaj-jelentés", hogy minden uniós tagállam a maga belátása szerint dönthessen a családjogi szabályozásáról.

Kifejtette, ez a politikai óhaj-gyűjtemény tartalmát tekintve egyre inkább intoleráns, egyre agresszívebb és egyre inkább az Európai Parlamentben meglévő balliberális többségnek a kirekesztő nézeteit tükröző állásfoglalások elfogadását jelenti.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!