×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Szolidáris Magyarország: hazánk is csatlakozott a RescEU-hoz

 

Sok bírálat érte az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnökét a magyar demokráciát érintő kijelentése miatt. Szakértők szerint Vera Jourová minősítése jogi és etikai kérdéseket is felvet. Egyes vélemények szerint Magyarország nemet mond a szolidaritás európai alapelvére, ennek mond ellent, hogy hazánk is csatlakozott a RescEU-hoz. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

„Kétféle szabály vonatkozik az Európai Bizottság tagjaira, egy jogi és egy etikai” – fejtette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász, a Migrációkutató Intézet vezető elemzője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Elmondta, hogy a jogi normákat az alapító szerződések tartalmazzák.  Az etikai szabályokat rögzítő  magatartási kódex szerint a bizottság tagjai nem tehetnek olyan megjegyzést, amely megkérdőjelezné a testület döntését vagy sértené annak hírnevét.

Az unióban létezik egy háromtagú testület, amely etikai kérdéseket vizsgál, ezzel segítve az Európai Bizottság elnökének munkáját.

Tóth Norbert szerint az Európai Bizottság alelnöke kiesett szerepéből, és politikusként nyilvánult meg, amikor beteg demokráciának minősítette hazánkat, és ez etikai problémát jelent.

RescEU: amikor az unió bajba került, Magyarország mindig ott állt

Viták folynak Magyarország és az Európi Unió intézményei között. Vannak bírálatok, miszerint Magyarország nemet mond a szolidaritás európai alapelvére. Ezt egy múlt heti hír cáfolja, Magyarország is csatlakozott az európai polgári védelmi mechanizmus egészségügyi tartalékait tároló államaihoz. A RescEU-nak hat tagja van, többek között Németország, Svédország, Görögország és Románia.

A járvány elleni védekezéshez elengedhetetlen felszerelések beszerzéséről és tárolásáról van szó a mechanizmus keretében. Maszkok, kesztyűk, köpenyek, lélegeztetőgépek tartoznak ide, amelyek szükséghelyzetben mozgósíthatók az európai országok bármelyike számára.

Maurer Szemere, a Századvég egészégügyi üzletágának vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, ennek a csatlakozásnak van egy szimbolikus üzenete és egy lényegi tartalma is.

Kifejtette, a materiális része nyilvánvaló, megfelelő mennyiségű lélegeztetőgép magyar vagy uniós emberek életét mentheti meg. A szimbolikus üzenetének pedig azt nevezte, hogy amikor Európa és az európai tagállamok bajba kerültek, akkor Magyarország mindig ott állt.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.