×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

RescEU: amikor az unió bajba került, Magyarország mindig ott állt

 

Viták folynak Magyarország és az Európa intézmények között. Vannak bírálatok, miszerint Magyarország nemet mond a szolidaritás európai alapelvére. Ezt egy múlt heti hír cáfolja, Magyarország is csatlakozott az európai polgári védelmi mechanizmus egészségügyi tartalékait tároló államaihoz. A RescEU-nak hat tagja van, többek között Németország, Svédország, Görögország és Románia.

A járvány elleni védekezéshez elengedhetetlen felszerelések beszerzéséről és tárolásáról van szó a mechanizmus keretében. Maszkok, kesztyűk, köpenyek, lélegeztetőgépek tartoznak ide, amelyek szükséghelyzetben mozgósíthatók az európai országok bármelyike számára.

Maurer Szemere, a Századvég egészégügyi üzletágának vezetője a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, ennek a csatlakozásnak van egy szimbolikus üzenete és egy lényegi tartalma.

Kifejtette, a materiális része nyilvánvaló, megfelelő mennyiségű lélegeztetőgép magyar vagy uniós emberek életét mentheti meg. A szimbolikus üzenetének pedig azt nevezte, hogy amikor Európa és az európai tagállamok bajba kerültek, akkor Magyarország mindig ott állt.

Magyarország az ágyszámok és egyéb eszköz kapacitások tekintetében a korábbi évek politikájának köszönhetően sokkal jobb helyzetben volt, mint más fejlettebbnek mondott nyugat-európai és skandináv országok vagy akár az Egyesült Államok – ismertette a vezető.

„Eleve voltak tartalékok hazánkban és a védekezés időben meg lett szervezve, vagyis a kapacitások kellő időben és mennyiségben lettek felhasználva. Hazánk példaként szolgálhat más országok előtt” – fogalmazott Maurer Szemere.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!