Az új migrációs stratégia már szigorúbb ellenőrzést ír elő

 

Szerdán az Európai Bizottság bemutatta a migráció és bevándorlás új, egységes, európai jogszabálytervezetét. Négyszáz oldalnyi elképzelésről van szó, ami ha minden tagország minden aggályát sikerül eloszlatni, akkor válhat valóssággá, legkorábban 2021 végén, de inkább 2022-ben. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Európának kiszámítható és megbízható migrációs rendszerre van szüksége. Meggyőződésem, hogy a javaslatunk jó alap” – jelentette be Ursula von der Leyen azt a kilenc pontból álló javaslatcsomagot, amelytől nem kevesebbet várnak, mint hogy segítsen ellenőrzés alatt tartani a migrációs folyamatokat és helyreállítani a bizalmat az uniós szereplők között. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság 2016-os migrációs javaslatai megosztottságot hoztak és a migráció megoldatlan kérdés maradt – mondta Baraczka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A javaslat szerint a megerősített külső határokon lefolytatnák az első eljárásokat, regisztrálnának, egészségügyi vizsgálatnak és biztonsági ellenőrzésnek vetnének alá mindenkit, aki illegálisan akar az unió területére lépni vagy akit kimentenek a tengerből. A menekültügyi eljárás csak ezután következne. Az a cél, hogy mielőbb kiderüljön, a menedékkérő valóban védelemre szorul-e – emelte ki.


Magyarország nem támogatja az átnevezett kvótarendszert sem

Az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel találkoztak csütörtökön a visegrádi országok kormányfői. Megbeszélésükön az új migrációs csomag volt az egyik fő téma.

Orbán Viktor miniszterelnök úgy értékelte az unió új migrációs stratégiáját, hogy több területen is lát fejlődést, de leszögezte azt is hiába nevezik át a kvótát másnak, az attól még kvóta marad, amit Magyarország ellenez.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgató meg.

 

A címlapfotó illusztráció.