×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem mondhatjuk, hogy a kvóta intézménye eltűnt

 

Szerdán az Európai Bizottság bemutatta a migráció és bevándorlás új, egységes, európai jogszabálytervezetét. Négyszáz oldalnyi elképzelésről van szó, ami ha minden tagország minden aggályát sikerül eloszlatnia akkor válhat valóssággá, legkorábban 2021 végén, de inkább 2022-ben.

Európának kiszámítható és megbízható migrációs rendszerre van szüksége. Meggyőződésem, hogy a javaslatunk jó alap” – jelentette be Ursula von der Leyen azt a kilenc pontból álló javaslatcsomagot, amelytől nem kevesebbet várnak, mint hogy segítsen ellenőrzés alatt tartani a migrációs folyamatokat és helyreállítani a bizalmat az uniós szereplők között. A Junker bizottság 2016-os migrációs javaslatai megosztottságot hoztak és a migráció megoldatlan kérdés maradt – hangzott el a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Megtanultuk 2016 leckéjét. A sebek még fájnak és nem felejtettük el, hogy kudarcot vallottunk” – mondta Margaritis Schinas, a bizottság alelnöke. Hozzátette, a csomag összeállításakor éppen ezért igyekeztek valamennyi tagállam érdekeit figyelembe venni.

A javaslat szerint mára megerősített külső határokon lefolytatnák az első eljárásokat, regisztrálnának, egészségügyi vizsgálatnak és biztonsági ellenőrzésnek vetnének alá mindenkit, aki illegálisan akar az unió területére lépni vagy akit kimentenek a tengerből. A menekültügyi eljárás csak ezután következne. Az a cél, hogy mielőbb kiderüljön, a menedékkérő valóban védelemre szorul-e.

Hiába nevezik át a kvótát másnak

Orbán Viktor úgy értékelte az EU új migrációs stratégiát, hogy több területen is látni fejlődést, de leszögezte azt is, hiába nevezik át a kvótát másnak, az attól még kvóta marad – hangzott el.

Kurucz Orsolya, az Alapjogokért Központ Európai Uniós programjának vezető helyettese a műsornak nyilatkozva elmondta: elmozdulás történt ugyan, de kérdések bőven akadnak a brüsszeli migrációs csomagot illetően. Kijelentette: „sajnos azt nem mondhatjuk, hogy a kvóta intézménye eltűnt”.

 


A teljes beszélgetés itt hallgatható meg.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.