×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Von der Leyen: A vírus, ami ezerszer kisebb, mint egy homokszem, megmutatta, milyen törékeny az élet

 

Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét és lépéseket tegyen egy új élet felé, amelyhez erős egészségügyi unió létrehozására van szükség – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén. Az Európai Bizottság döntött arról is, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését és az életmentést célzó kontaktkövető és figyelmeztető nemzeti alkalmazások összekapcsolását biztosító szolgáltatást hoz létre. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét és lépéseket tegyen egy új élet felé, amelyhez erős egészségügyi unió létrehozására van szükség – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésén. Az uniót értékelő első beszédében hangsúlyozta, az európai egészségügy törékenységének felszámolásához az uniónak több forrást kell biztosítania, illetve meg kell erősítenie az Európai Gyógyszerügynökséget és az Európai Járványügyi Központot is.

Von der Leyen beszédében kitért arra is, hogy a testület még szeptember vége előtt bemutatja az össze tagállamra vonatkozó első jogállamisági jelentését. Ígértetett tett arra is, hogy az uniós forrásokat a jogállami normák biztosítása mellett költik el az uniós szerződésekben rögzítettek szerint.

A vírus, ami ezerszer kisebb, mint egy homokszem, megmutatta, milyen törékeny az élet, túlterhelte az egészségügyi ellátórendszereket, és megingatta a modellt, ami többre értékeli a jólétet az egészségnél. Nagyobb figyelmet irányított bolygónk sebezhetőségére is, az olvadó gleccserekre” – idézett Baraczka Eszter Ursula von der Leyen beszédéből a Kossuth Rádió Európai Iiő című műsorában.

Összehangolnák a nemzeti kontaktövető applikációkat

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését és az életmentést célzó kontaktkövető és figyelmeztető nemzeti alkalmazások összekapcsolását biztosító szolgáltatást hoz létre – jelentette be a héten Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős uniós biztos. Hat tagállam bevonásával már megkezdődött a rendszer tesztelése.

Az összehangolás nem fogja száz százalékban csökkenteni a vírus terjedését, mivel vannak, akiknek nincs okostelefonjuk, amire le tudnák tölteni az applikációt, és vannak, akiknek ugyan van, mégsem töltik le a programot Kiss-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint. Hozzátette, azonban minden lehetőséget ki kell próbálni annak érdekében, hogy összekapcsolják a rendszereket, és ezáltal elősegítsék a koronavírus-járvány terjedésének csökkentését.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes adás itt hallgatható vissza.