×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Von der Leyen: Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét

 

Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke megtartotta első évértékelő beszédét az Európai Parlament előtt. A beszéde 79 percig tartott, és több mint nyolcezer szóból állt, illetve túlnyomórészt a koronavírus-járványról beszélt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Unió helyzetéről az Európai Parlament plenáris ülésén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

„Itt az idő, hogy Európa felszámolja törékenységét és lépéseket tegyen egy új élet felé, amelyhez erős egészségügyi unió létrehozására van szükség” – jelentette ki Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben az Európai Parlament plenáris ülésén. Az uniót értékelő első beszédében hangsúlyozta, az európai egészségügy törékenységének felszámolásához az uniónak több forrást kell biztosítania, illetve meg kell erősítenie az Európai Gyógyszerügynökséget és az Európai Járványügyi Központot is.

Von der Leyen beszédében kitért arra is, hogy a testület még szeptember vége előtt bemutatja az össze tagállamra vonatkozó első jogállamisági jelentését. Ígéretet tett arra is, hogy az uniós forrásokat a jogállami normák biztosítása mellett költik el az uniós szerződésekben rögzítettek szerint.

Ursula von der Leyen minden idők leghosszabb évértékelőjét mondta el az Európai Parlamentben, 79 percig tartott, és több mint nyolcezer szóból állt. Arról nincs adat, hogy az Európai Bizottság elnöke ebből mennyit szentelt a koronavírus-járványnak, de számolgatás nélkül is kimondható, hogy a beszéd túlnyomó részében a világjárványról volt szó – mondta Baraczka Eszter a közmédia tudósítója a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Hozzátette, nem véletlenül, hiszen a vírus fenekestől felforgatta egész Európát, az élet minden területére kihatott és sajnos még nem tudjuk mikor lesz vége.

A vírus, ami ezerszer kisebb, mint egy homokszem megmutatta milyen törékeny az élet, túlterhelte asz egészségügyi ellátórendszereket és megingatta a modellt, ami többre értékeli a jólétet az egészségnél. Nagyobb figyelmet irányított a bolygónk sebezhetőségére is, az olvadó gleccserekre” – idézett Baraczka Eszter Ursula von der Leyen beszédéből.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!