×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Összehangolnák a nemzeti kontaktkövető applikációkat

 

Az Európai Bizottság a koronavírus-járvány terjedésének megfékezését és az életmentést célzó kontaktkövetős és figyelmeztető nemzeti alkalmazások összekapcsolását biztosító szolgáltatást hoz létre – jelentette be a héten Vytenis Andriukaitis, az egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos. Hat tagállam bevonásával már megkezdődött a rendszer tesztelése.

A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Az Európai Bizottság legújabb döntése értelmében a nemzetek által kifejlesztett kontaktkövető és figyelmeztető rendszereket átviszik nemzetközi szintre, hogy összekapcsolják azokat” – mondta Kiss-Benedek József biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában.

Hozzátette, az összehangolt applikációkat jelenleg hat uniós tagállamban tesztelik, Németországban, Olaszországban, Írországban, Csehországban, Dániában és Litvániában.

„Az összehangolás nem fogja 100 százalékban csökkenteni a vírus terjedését, mivel egyrészt vannak, akik nem rendelkeznek okostelefonnal, amire le tudnák tölteni az applikációt, és vannak olyanok is, akik bár rendelkeznek megfelelő eszközzel mégsem töltik le a programot” – mondta.

Hozzátette, véleménye szerint azonban minden lehetőséget ki kell próbálni annak érdekében, hogy összekapcsolják a rendszereket, és ezáltal  elősegítsék a koronavírus-járvány terjedésének csökkentését.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.