×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A válság most van, azonnal kell az anyagi segítség

 

Az Európai Unió nagyszabású helyreállítási tervére igent mondtak a tagállamok vezetői nyár közepén, hogy a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomag segítse a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi károk rendezését, az európai helyreállítás beindítását, hogy fellépjen a munkahelyek védelmében, illetve új munkahelyek létrehozása érdekében.

Az Európai Unió gazdasághelyreállítási  mentőcsomagjával megnyílt az út a válságból való kilábalás előtt. Lehetőség kínálkozik egy modern és fenntarthatóbb Európa alapjainak a lerakására. Ugyanakkor az erre szánt pénzek folyósítása nem megy gyorsan, pedig mindenhol nagy szükség lenne rá.

Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában elmondta, az elfogadáshoz szükséges az Európai Parlament jóváhagyása.

Ha a jóváhagyás meg is történik, akkor azon fog múlni, hogy mire lesz a pénz elég, hogy ténylegesen mire költi majd az Európai Unió, illetve a tagállamok – tette hozzá.

Jelenleg úgy néz ki a helyzet, hogy a helyreállítási ellenállóképesség növelő része a 750 milliárd eurónak az 672,5 milliárd. Ez döntő arány, de ez nem mind ingyen pénz, ennek egy része hitelből fog a vállalatokhoz, a cégekhez az egyes országokban eljutni – hívta fel a figyelmet.

A gyorsaság is fontos tényező, ami egyelőre gondot okoz. A válság most történik, és ebből kifolyólag célszerűbb lenne, ha minél hamarabb megkapnák a pénzt a rászoruló tagállamok. Viszont ez Európai Unió azt fogja kérni majd az egyes tagállamoktól, hogy készítsenek terveket, hogy hogyan fogják felhasználni ezt az összeget, illetve a tervekben jelöljék meg, hogy hogyan kapcsolódnak a hétéves költségvetéshez, mert a kettő dolgot összeköti az Európai Unió – magyarázta.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!