×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Lampedusa kérdése továbbra is megoldatlan

 

Az év eleje óta mintegy húszezren érkeztek Olaszországba. A júliusban és augusztusban érkezett 12 ezer migránsból 6300 tunéziai volt, mindannyian gazdasági bevándorlónak minősülnek. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának másik témája volt, hogy Brüsszelben több ponton is belenyúlnának az állam- és kormányfők által kialkudott szövegbe, pontosabban abba a jogszabályba, ami a júliusi politikai megállapodás alapján készül.

Folyamatosan érkeznek az emberekkel teli csónakok, főleg az éjszakai órákban és hajnalban a szigetre. Lampedusa 20 négyzetkilométeres, kicsiny sziget és közelebb van Tunéziához, mint Szicília partjaihoz.

Az utóbbi két hónapban majdnem minden éjszaka több tucatnyi csónak kötött itt ki. Augusztusban majdnem hatszáz érkezett a szigetre. A legkisebben heten fértek el, a legnagyobbal pedig 450-en érkeztek – hangzott el a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Bár Lampedusa lakossága megszokta, hogy  Líbia és Tunézia irányából a partjaira érkeznek,

most azonban kettős vészhelyzetet él át a sziget, hiszen a segítségre szoruló migránsok mellett meg kell küzdeniük a járványhelyzettel is.

A lampedusai hot spot kiürítése hetek óta folyik. Legutoljára augusztus 26-án és 27-én ürítették ki a tábort több mint nyolcszázötven migráns áthelyezésével az Aurelia és az Azzurra karanténhajóra. Ezután viszont a tábor 48 óra alatt ismét megtelt, majdnem 1800 emberrel.

Forró ősz lesz Brüsszelben?

Az új jogalkotási szezon a régi vitákkal kezdődött. Nincs érdemi közeledés a Brexit utáni időszakról szóló tárgyalásokon, és hiába állapodtak meg a tagállamok vezetői a hétéves költségvetésről, illetve az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról, egyelőre mégsem vehető biztosra, hogy januártól valóban lesz is költségvetése az Európai Uniónak – magyarázta Baraczka Eszter tudósító. Hozzátette,

az akadályt az Európai Parlament jelenti.

A képviselőknek a pénzügyi keret elfogadásakor egyetértési joguk van, ami azt jelenti, hogy a megállapodást vagy elfogadják, vagy nem, módosítaniuk nem lehet. Ők most mégis erre törekednek. Több ponton is belenyúlnának az állam- és kormányfők által kialkudott szövegbe, pontosabban abba a jogszabályba, ami a júliusi politikai megállapodás alapján készül. Nyári rendkívüli plenáris ülésükön határozatban mondták ki, hogy a költségvetési tervezet jelenlegi formájában nem fogadható el – fogalmazott.

Sürgősen megállapodást akarnak a büdzsé saját forrásairól, kifogásolják a gazdag országoknak járó vissza nem térítést, és azt is, hogy a csúcstalálkozón jelentősen gyengült a politikai feltételrendszer. Utóbbival kapcsolatban

konkrétabb megfogalmazást akarnak, és garanciát arra, hogy az uniós értékek sérülése esetén valóban pénzeket vonnak meg az adott tagállamoktól

– jelentette ki az első egyeztetés után Johannes Hahn költségvetési biztos.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!