×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kettős vészhelyzettel kell megküzdenie Lampedusának

 

Az év eleje óta mintegy húszezren érkeztek Olaszországba. Júliusban és augusztusban érkezett tizenkétezer migránsból hatezer-háromszáz tunéziai volt, mindannyian gazdasági bevándorlónak minősülnek. Közülük eddig kevesebb, mint négyszázat toloncoltak vissza Tunéziába, mivel a Tunéziával kötött megállapodás értelmében hetente nyolcvan főt szállíthatnak vissza Olaszországból az észak-afrikai országba.

Mauro Palma, a személyi szabadságért felelős ombudsman elmondta, hogy Olaszország befogadóközpontjaiban jelenleg több mint 84 000 migráns tartózkodik, ebből majdnem 60 000 a nagyobb táborokban. A legsúlyosabbnak a regisztrációs központok (hot spotok) helyzetét nevezte, ahol a zsúfoltság miatt nem lehet betartani a járványintézkedésekben előírt biztonsági távolságot. Rámutatott, hogy

a táborokban gyakoriak a kisebb tiltakozó akciók, lázadások.

Folyamatosan érkeznek az emberekkel teli csónakok, főleg az éjszakai órákban és hajnalban a szigetre. Lampedusa szigete 20 négyzetkilométeres kicsiny sziget, közelebb van Tunéziához, mint Szicília partjaihoz. Az utóbbi két hónapban majdnem minden éjszaka többtucatnyi csónak kötött ki. Augusztusban majdnem hatszáz csónak érkezett a szigetre. A legkisebb hajón heten fértek el, a legnagyobbal pedig négyszázötvenen érkeztek – mondta Sárközy Júlia tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

A migránsokat, miután megérkeznek a szigetre, gyors orvosi vizsgálat alá vetik, azután pedig a vöröskereszt védőruhában ellátott munkatársai bekísérik őket a regisztrációs központba. Ezután a sziget közepén található kaszárnyába helyezik el őket, amelynek befogadó kapacitása kétszáz fő, mégis hetek óta több mint ezren tartózkodnak ott – magyarázta a tudósító.

Kifejtette, bár Lampedusa mindig is megszokta, hogy Líbia és Tunézia irányából a partjaira érkeznek, most azonban

kettős vészhelyzetet él át a sziget, hiszen a segítségre szoruló migránsok mellett meg kell küzdeniük a járványhelyzettel is.

A lampedusai hot spot kiürítése hetek óta folyik. Legutoljára augusztus 26-án és 27-én ürítették ki a tábort több mint 850 migráns áthelyezésével az Aurélia és az Azzurra karanténhajóra. Ezután viszont a tábor negyvennyolc óra alatt ismét megtelt majdnem 1800 emberrel.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!