×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Forró ősz lesz Brüsszelben?

 

Több ponton is belenyúlnának az állam és kormányfők által kialkudott szövegbe, pontosabban abba a jogszabályba, ami a júliusi politikai megállapodás alapján készül.

Brüsszelben a helyzet változatlan. Minden ott folytatódik, ahol a nyári szünet előtt félbeszakadt.

Az új jogalkotási szezon a régi vitákkal kezdődött. Nincs érdemi közeledés a Brexit utáni időszakról szóló tárgyalásokon, és hiába állapodtak meg a tagállamok vezetői a hétéves költségvetésről, illetve az ahhoz kapcsolódó gazdasági mentőcsomagról, egyelőre mégsem vehető biztosra, hogy januártól valóban lesz is költségvetése az Európai Uniónak – magyarázta Baraczka Eszter tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette,

az akadályt az Európai Parlament jelenti.

A képviselőknek a pénzügyi keret elfogadásakor egyetértési joguk van, ami azt jelenti, hogy a megállapodást vagy elfogadják, vagy nem, módosítaniuk nem lehet. Ők most mégis erre törekednek.

Több ponton is belenyúlnának az állam és kormányfők által kialkudott szövegbe, pontosabban abba a jogszabályba, ami a júliusi politikai megállapodás alapján készül. Nyári rendkívüli plenáris ülésükön határozatban mondták ki, hogy a költségvetési tervezet jelenlegi formájában nem elfogadható – fogalmazott.

Kifejtette,

kevésnek tartják az egészségügyre, a kutatásra, a digitális átállásra és a migrációra szánt forrásokat.

Sürgősen megállapodást akarnak a büdzsé saját forrásairól, kifogásolják a gazdag országoknak járó vissza nem térítést, és azt is, hogy a csúcstalálkozón jelentősen gyengült a politikai feltételrendszer.

Utóbbival kapcsolatban konkrétabb megfogalmazást akarnak és garanciát arra, hogy az uniós értékek sérülése esetén valóban pénzeket vonnak meg az adott tagállamoktól – jelentette ki az első egyeztetés után a költségvetési bizottság elnöke.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!