×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EB szerződést kötött egy brit gyártóval a fejlesztés alatt álló oltóanyag vásárlására

 

Az Európai Bizottság( EB) 300+100 millió koronavírus-vakcina vásárlásáról kötött szerződést az egyik nagy brit gyógyszercéggel. A vakcina még nem áll rendelkezésre, de tény, hogy a világban komoly versenyfutás zajlik az oltóanyagért.

Az Európai Bizottság a 27 uniós tagállam nevében szerződést írt alá az AstraZeneca brit–svéd tulajdonban lévő gyógyszergyárral 300 millió adag koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről – közölte az Európai Bizottság szóvivője csütörtökön Brüsszelben.

A szerződés lehetővé teszi, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot,

továbbá azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok adományként kaphassák meg. Előirányozza további 100 millió adag felvásárlását, amelyet a lakosság arányában osztanának el.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos elmondta: tárgyalásaik egyértelmű eredményt hoztak az EU polgárainak egészsége védelmében.

Ha vakcina hatékonynak és biztonságosnak bizonyul a tesztelések folyamán, minden uniós tagállam részesülhet belőle” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy hamarosan további megállapodásokat kötnek más oltóanyaggyártó vállalatokkal.

Az AstraZeneca  tervezett oltóanyaga  a klinikai vizsgálatok második, illetve harmadik  fázisában van,

az eddigi kísérletek ígéretes eredményekkel jártak.

Az Európai Unió részéről javítja a tárgyalási pozíciót az egységes fellépés, hiszen a kontinensek is ugyanúgy versenyeznek egymással, mint az országok – mondta Rékassy Balázs, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság tagja a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Kiemelte, az unió előre „fizetett” a vakcinákért  – bár még nincsenek készen, különböző kutatási-fázisban járnak –, annak érdekében, hogy a kutatásoknak ne legyen gátja a pénzügyi forrás.

Rékassy Balázs pozitívnak gondolja az unió célját a vakcinákkal kapcsolatban,

mely szerint a tagállamok népessége alapján történjen a felosztás. Hiszen így elkerülhető lenne az, hogy a gazdagabb országok előnyhöz jussanak a szegényebb országokhoz képest.

A címlapfotó illusztráció.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!