×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Magyarország a vártnál több uniós támogatást szerzett meg, míg Fehéroroszország kiesett az uniós kegyből

 

Minden eddiginél több pénzt harcolt ki Magyarország az Európai Unióban. A következő hétéves időszakban a kohéziós és strukturális alapok mellett az európai gazdaság újraindítását célzó helyreállítási alapból és közvetlen brüsszeli forrásokból érkezhet több tízmilliárd euró az országba. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának másik témája volt, hogy az Európai Unió alkotmányellenesnek tartja a fehérorosz elnökválasztás eredményét.

Minden eddiginél több pénzt harcolt ki Magyarország az Európai Unióban. A következő hétéves időszakban a költségvetési források mellett a helyreállítási alapból is több tízmilliárd euró érkezhet az országba. A jelenlegi uniós költségvetési ciklus kifutásával szinte kizárólag hazai forrásokból valósulnak meg a fejlesztések.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Orbán Viktor magyar, Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Igor Matovic szlovák miniszterelnökkel egyeztetett a brüsszeli rendkívüli EU-csúcson (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Fél év évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy ekkora forráshoz jut Magyarország. A következő hét évben hazánk mintegy 50 milliárd euróra számíthat – mondta Essősy Zsombor, a MAPI-csoport vezérigazgatója, fejlesztési tanácsadója a Kossuth Rádió Európai idő műsorában.

Három kalapból juthat Magyarország forrásokhoz – közölte. A kohéziós és strukturális alapok mellett az európai gazdaság újraindítását célzó helyreállítási alapból és közvetlen brüsszeli forrásokból.

Az első forrást lehet gazdaságfejlesztésre fordítani. Essősy Zsombor reménye szerint a következő hét évben a kohéziós-strukturális forrásokat továbbra is a cégek számára biztosítják majd.

Az újabb beruházásoknak köszönhetően növekedhet az emberek bére, az önkormányzatok adóbevétele és az ország gazdasági kibocsátása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy beruházás hatása nem egy év, hanem multiplikátor hatása réven akár hat évig növelheti az ország gazdasági teljesítményét.

Az Európai Unió alkotmányellenesnek tartja a fehérorosz elnökválasztás eredményét

Az Európai Unió rendkívüli nyári csúcstalálkozóján a tagországok kormány- és államfői a fehéroroszországi helyzetről tárgyaltak. A csúcstalálkozó után kiadott közleményből kiderült, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét.

Charles Michel online sajtótájékoztatót tartott az uniós tagállamok vezetőinek a fehérorosz válsággal kapcsolatban rendezett rendkívüli videókonferenciája után (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Tóth Norbert kiemelte, az alkotmányellenesen hatalomra kerül kormány ellen a nemzetközi jogban háromféle doktrína mentén lehet fellépni. Az egyik fellépési mód a Tobar-elv, ami kimondja, hogy meg kell tagadni az alkotmányellenesen hatalomra kerül kormány elismerését.

Ennél egy puhább megoldási elv kidolgozása Woodrow Wilson amerikai elnökhöz kötődik. Álláspontja szerint csak akkor kell megtagadni az alkotmányellenesen hatalomra került kormány elismerését, ha az rövid időn belül nem tudja elfogadtatni magát országa állampolgáraival – mondta. Hozzátette, a legpuhább elv, az Estrada-doktrína, ami pedig azt mondja, ki, hogy egy kormány el nem ismerése egyenlő egy ország belügyébe való beleszólással, ezért más szankciókat kell kitalálni, például  a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését. Az Európai Unió pedig a kormánymegtagadási elvet követi leginkább – véli Tóth Norbert.


A teljes adás itt hallgatható vissza.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!