×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az Európai Unió alkotmányellenesnek tartja a fehérorosz elnökválasztás ereményét

 

Az Európai Unió rendkívüli nyári csúcstalálkozóján a tagországok kormány- és államfői a fehéroroszországi helyzetről tárgyaltak. A csúcstalálkozó után kiadott közleményből kiderül, Charles Michel nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét.

Tóth Norbert, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, minden Európai Tanács ülése után ki szoktak adni közleményeket, amelyek a Tanács döntéseit tartalmazzák.

Azonban a mostani rendkívüli ülés után csak az Európai Tanács elnökének közleményét adták ki. Ebből a közleményből pedig világossá válik, hogy Charles Michel nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek a fehérorosz válsággal kapcsolatban rendezett rendkívüli videokonferenciáján (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hozzátette, a közleményből kiderül, hogy azért nem fogadja el a választás eredményét Charles Michel, mert úgy váli a voksolás nem tekinthető tisztának, korrupció mentesnek.

Tóth Norbert kiemelte, az alkotmányellenesen hatalomra kerül kormány ellen a nemzetközi jogban három féle doktrína mentén lehet fellépni. Az egyik fellépési mód a Tobar-elv, ami kimondja, hogy meg kell tagadni az alkotmányellenesen hatalomra kerül kormány elismerését.

„Egy ennél puhább megoldási elv kidolgozása Woodrow Wilson amerikai elnökhöz kötődik. Az ő álláspontja szerint csak akkor kell megtagadni az alkotmányellenesen hatalomra került kormány elismerését, ha az rövid időn belül nem tudja elfogadtatni magát országa állampolgáraival” – mondta.

Hozzátette, a legpuhább elv, az Estrada-doktrína, ami pedig azt mondja, ki, hogy egy kormány el nem ismerése egyenlő egy ország belügyébe való beleszólással, ezért más szankciókat, büntetéseket kell kitalálni a kormány ellen, például  a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését. Az Európai Unió pedig e kormánymegtagadási elvet követi leginkább – véli Tóth Norbert.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.