×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A válság idején is töretlenül nőtt a beruházási kedv

 

Minden eddiginél több pénzt tudott kiharcolni Magyarország az Európai Unióban. A következő hétéves időszakban a költségvetési források mellett a helyreállítási alapból együtt több tízmilliárd euró érkezhet az országba. A jelenlegi uniós költségvetési ciklus kifutásával szinte kizárólag hazai forrásokból valósulnak meg a fejlesztések.

Fél év évvel ezelőtt senki nem gondolta volna, hogy ekkora forráshoz jut Magyarország. A következő hét évben hazánk mintegy 50 milliárd euróra számíthat – mondta Essősy Zsombor, a MAPI Csoport vezérigazgatója, fejlesztési tanácsadója a Kossuth Rádió Európai Idő műsorában.

Három kalapból juthat Magyarország forrásokhoz – fogalmazott Essősy. A kohéziós és strukturális alapok mellett az európai gazdaság újraindítását célzó helyreállítási alapból, valamint közvetlen brüsszeli forrásokból.

Az első forrást lehet gazdaságfejlesztésre fordítani. Essősy Zsombor reménye szerint a következő hét évben a kohéziós-strukturális forrásokat továbbra is a cégek számára biztosítják majd.

Az újabb beruházásoknak köszönhetően növekedhet az emberek bére, az önkormányzatok adóbevétele és az ország gazdasági kibocsátása.

Felhívta a figyelmet arra, hogy egy beruházás hatása nem egy év, hanem multiplikátor hatása réven akár hat évig növelheti az ország gazdasági teljesítményét.

A helyreállítási alapból érkező 6 milliárd euró támogatást, valamint a 9-10 milliárdos hitelt életminőséget javító fejlesztésekre lehet fordítani, ilyen a szennyvíz- és vízgazdálkodás vagy az energetikai hálózat átalakítása.

A jelenlegi uniós ciklusban elérhető forrásokat már lehívták a cégek, így

a mostani fejlesztések kifejezetten belföldi forrásokból biztosítottak.

Elmondta, hogy a járvány ideje alatt  felgyorsult a pályázatok elbírálása: akár egy-két hónap alatt megkapták a támogatásokat a cégek.

Pozitív meglepetés a magyar cégek töretlen fejlesztési kedve. A válság idején előre menekültek, és rendkívül sokan akarnak beruházni, fejleszteni.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!