×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem gondolja Baudet, hogy Hollandiának a magyar belső viszonyokkal kellene foglalkoznia

 

A holland miniszterelnök fellépése a legutóbbi Európai Uniós csúcstalálkozón nem csak Közép-Európában váltott ki megütközést, de a mediterrán országokban is. „Forró ősz” előtt áll az Európai Unió – közelgő viták a szuverenitásról, föderalizációs törekvésekről. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

„Ez egyfajta ellentmondás” – hívta fel a figyelmet Thierry Baudet holland politikus, a Fórum a Demokráciáért párt alapító elnöke, akinek meglehetősen sajátságos véleménye van a kialakult helyzetről.

„Az én álláspontom némileg különbözik még a hagyományos jobb oldaliak által osztott vélekedéstől is. Én úgy látom, hogy nem lehet egyszerre euró valuta és egységes európai piaci rendszer anélkül, hogy ne lennének óriási pénztranszferek” – fogalmazott a politikus a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Ha nem akarunk fizetni mások helyett, akkor el kell hagynunk az uniót

Hozzátette: kell lennie valamilyen mechanizmusnak, hogy az országok közötti egyenlőtlenségeket kiegyenlítsék, ha és amennyiben azok az Európai Unióban szeretnének létezni. Úgy fogalmazott, ha nem akarunk fizetni mások helyett, akkor el kell hagynunk az uniót. Magyarország és Lengyelország helyzetével kapcsolatban elmondta, hisz a szuverenitásban és a be nem avatkozásban.

Nem gondolja – mint mondta–, hogy Hollandiának a magyarországi belső viszonyokkal kellene foglalkoznia.

„Azt gondolom, hogy Magyarországnak szuverén államként joga van ahhoz, hogy saját ügyeit a maga módján vigye” – jelentette ki Thierry Baudet. Kijelentette, nem volt hangsúlyos ez a vita Hollandiában, viszont az unió szempontjából talán lényeges volt.

Szerinte olyan indokokat keresnek, amiről hangosan elmondhatják, hogy szabályellenes, botrány kerekedik, és az eurokraták kiállnak a nagyságuk tudatában és elmondják, hogy milyen jól viszik a dolgukat. „Az eurokraták által fehozott igazságtalanságokat a sajtó megírja, bemutatja, legyen az Magyarországon vagy Lengyelországban, és ez is módja annak, hogy fontosnak mutassák magukat” – fejtette ki.

A szakértő szerint „forró ősz” előtt áll az Európai Unió

Tóth Norbert, nemzetközi jogász a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, nagyon hektikus az Európai Unió belpolitikai napirendje és a közvetlen nemzetközi környezete is.

Hozzátette:

minden egy fontos ügy köré szerveződik, ez pedig az unió jövőjének megfogalmazása.

Intézményei szeretnék eldöntetni, hogy az európai integráció milyen irányba menjen tovább. Ismertette, jelenleg négy típusú hatáskört különböztetünk meg az unióban. Mégpedig a kizárólagos hatásköröket, megosztott hatásköröket, vannak olyanok, amelyek a tagállamoknál maradnak és vannak támogató hatáskörök.

„Ezek közül a legfontosabb ebből a szempontból a megosztott hatáskörök, hiszen olyan területek, ahol megosztott hatáskörök vannak, ott amennyiben az unió gyakorolja hatásköreit, a tagállamok olyan mértékben nem tudják. Addig lezáratlan az integráció, amíg a megosztott hatásköröket ki nem vezetik” – fogalmazott Tóth Norbert.

Szerinte a közös hitel felvétel olyan eszköz, amely megnehezíti az Európai Unió elhagyását, az unió ezzel biztosítja az integrációt. Az EU-Egyesült Államok viszonnyal kapcsolatban elmondta, ha Joe Bident választják meg, arra számíthatunk, hogy a föderális hangok tovább erősödnek az unióban. Mint mondta, a Biden-féle politika demokrácia és jogállamiság exportot jelentene szerte a világban.


A teljes beszélgetést itt hallgathatja vissza.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!