×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Az EP veszélyezteti a dél-európai országok gyors megsegítését

 

Módosításokat sürgetett az Európai Parlament a hosszú távú uniós költségvetés tervezetével kapcsolatban csütörtökön nagy többséggel elfogadott határozatában.

A képviselők a 465 igen és 150 nem szavazattal, 67 tartózkodó szavazat mellett született állásfoglalásukban hangsúlyozták, hogy módosításokra van szükség az állam- és kormányfők által kedden elfogadott hosszú távú költségvetési tervezettel kapcsolatban.

Kilátásba helyezték, hogy a későbbiekben nem hagyják jóvá a tervezetet,

ha nem hajtják végre a szükségesnek tartott változtatásokat.

A hétéves költségvetési keret csökkentésével kapcsolatban több képviselő határozott elégedetlenséget fejezte ki.

Az Európai Parlament (EP) az előzetes várakozásokhoz képest jóval szerényebb többsége által elfogadott állásfoglalás egy durva támadást intéz az állam- és kormányfők történelmi megállapodása ellen – mondta Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Ez határozottan szembemegy sok tízmillió európai polgár érdekével, ami az lenne, hogy ez a megállapodás, amit a 27 állam- és kormányfő elfogadott, minél előbb jogerőre emelkedjen. Ehhez szükség van az Európai Parlament szavazatára, támogatására – tette hozzá.

Nem a gyors döntéshozásról híres az EU

Nem ezen az úton indult el az EP, amelynek az lehet a következménye, hogy csúszik, lassabb lesz ennek a jóváhagyás folyamata – hívta fel a figyelmet.

Az unió déli tagországai (Olaszország, Spanyolország, Portugália, Ciprus, Görögország) súlyos gazdasági helyzetben vannak. Az európai szolidaritás azt diktálja, hogy a számukra nyújtott segítség minél hamarabb elérjen hozzájuk.

Európai perspektívából nézve is sikeres a megállapodás

Magyarország szempontjából minden előzetes várakozáshoz képest sikeresebb és eredményesebb volt Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása. A legkézenfekvőbb a pénzügyi pozitívumok tekintetében az, hogy hárommilliárd euróval több azaz uniós pénzösszeg, amit regionális fejlesztésre, kohéziós politikára fordítható.

A helyreállítási alapon belül, ahol vissza nem térítendő támogatáshoz, illetve hitellehetőséghez juthatnak az országok, a Magyarország által akár igénybe vehető hitelkeret összege további hárommilliárd euróval emelkedett.

A vissza nem térítendő regionális fejlesztés plusz hárommilliárdja mellett

további hárommilliárd eurónyival nagyobb keretösszeg áll rendelkezésünkre, amit ugyancsak a magyar gazdaság fejlesztésére lehet fordítani – hívta fel a figyelmet.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!