×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A német belpolitikában az európai fókusz sokadik helyre esett vissza

 

Július elsejétől Németország tölti be az Európai Tanács féléves elnöki tisztségét.  A németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyet az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani. A német belpolitikában az európai fókusz sokadik helyre esett vissza, ennek egyik oka az a politikai töredezettség, amely jellemző a kormányra és a pártrendszerre egyaránt.

Angela Merkel német kancellár (Fotó: MTI/EPA/Michele Tantussi)

Július elsejétől Németország tölti be az Európai Tanács féléves elnöki tisztségét.  A németek már bejelentették ötpontos tervüket, melyet az elnökség ideje alatt szeretnének megvalósítani. Azonban az elmúlt időszakban Németországban a soros elnöki tisztség körüli információk sokat veszítettek hírértékükből.

Pócza István, a Danube Institute kutatási igazgatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta, a mostani Németország számára óriási kihívás lesz a soros elnökség úgy európai mint belpolitikai szinten.

Hozzátette, sokak számára egyértelművé vált, hogy az elmúlt időszakban a német belpolitikában az európai fókusz sokadik helyre esett vissza. Ennek egyik oka az a komoly politikai töredezettség, amely jellemző a kormányra és a pártrendszerre egyaránt.

Kiemelte, a politikai életben bekövetkezett töredezettség megkérdőjelezte Angela Merkel német kancellár erőskezű, határozott politikusi képét is. Elmondta, eddig Angela Merkel úgy tűnt fel a politikai életben, mint aki határozottan irányítja Németországot és sok esetben az európai döntéshozókat is.

Egyelőre úgy tűnik, ezt a szerepét szeretné megerősíteni a német kancellár, hiszen nem véletlen, hogy a soros elnökség mottójának tekintik, hogy Németország kivezeti az Európai Uniót abból a válsághelyzetből, amibe a koronavírus-járvány taszította.

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

A címlapfotó illusztráció.