×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rómának minél előbb pénzt kell szereznie

 

Továbbra is megosztottság mutatkozik a koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapot illetően. Miközben Olaszország az európai gazdasági alap kétszázmilliárd eurós támogatásától reméli gazdasága talpra állítását. A Kossuth Rádió Európai idő című műsorának összefoglalója.

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoztak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videókonferencia keretében egy egynapos uniós csúcstalálkozón.

Szükségesek a közös válaszok

Az Európai Bizottság által május végén bemutatott hosszú távú gazdasági kilábalást támogató alap többek közt abban segítené a tagállamokat, hogy ne alakuljon ki lényeges eltérés gazdaságuk helyzetét illetően, ez ugyanis az egységes piac működésére is káros hatással lenne. A hétéves költségvetésre épülő 750 milliárd eurós csomag finanszírozná továbbá az uniós politikákat és hitelgaranciaként is szolgálna.

„Senki nem gondolta, hogy sikerül megállapodásra jutniuk, de a tagállamok vezetői elmondhatták álláspontjukat a javaslatról. Ezáltal fel tudták mérni, hogy hol vannak közös pontok, és hol vannak eltérések” mondta Baraczka Eszter tudósító a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hozzátette, a tagállamok vezetői alapvetően abban értettek egyet, hogy ez egy súlyos válság, és szükségesek a közös válaszok. Azonban a közös válasz része kell legyen az egymás iránti szolidaritás, de szükség van a befektetésekre és a reformokra is.

„A 750 milliárd eurós mentőcsomag egyfajta hitelt jelentene.

Mivel az Európai Bizottság venné fel a piacokon, mert a bizottság hitelbesorolása sokkal kedvezőbb, mint egyes tagállamoké. A felvett hitelt pedig továbbadnák rászorultság függvényében a tagállamoknak. Vita van azonban arról, hogy kedvezményes hitelként adják-e tovább, vagy vissza nem térítendő támogatásként” – fejtette ki.

Az olasz turizmus 20 évvel ezelőtti szintre esett vissza

Olaszországban egymillió vállalkozást fenyeget a bezárás a koronavírus-járvány válság miatt, szólt a gyáriparosok figyelmeztetése a miniszterelnök Giuseppe Contehoz. A római kormányfő a munkaadók képviselőivel is egyeztetett azon az egyhetes találkozón, amit a járvány utáni nemzeti újjáépítés nevében rendeztek az olasz főváros egyik legszebb helyszínén a Panfili villában – mondta Sárközy Júlia tudósító.

Olaszország gazdasági és társadalmi élete legnevesebb szereplőit szólította közös agytrösztre Conte, hogy gyártsanak terveket az újrainduláshoz.

Ignazio Visco, az olasz jegybank elnöke legalább kilenc százalékos GDP visszaesésről beszélt,

és az idegenforgalom több mint 12 millió külföldi turista elveszítéséről, csak júniusban. Hangoztatva, hogy az olasz turizmus 20 évvel ezelőtti szintre esett vissza, s a legtöbben éppen ebben az ágazatban maradtak munka nélkül. Nem véletlen, hogy a római Pantheon előtt az idegenvezetők tüntettek azt hangoztatva, hogy turizmus nélkül Olaszország halálra van ítélve.

A három hónapos karantén, amely Olaszország leállását okozta megtörte az olasz gazdaságot. Az elbocsátásokat a nyár közepéig a kormány befagyasztotta, és szeptemberig meghosszabbították a segélyek utalását.

Rómának minél előbb pénzt kell szereznie a bajbajutottak támogatására

és a források az Európai Uniótól érkezhetnek. Conte kormánya az úgynevezett európai gazdasági helyreállítási alapban reménykedik. Az arányokról még nem született döntés. Az biztos csak, hogy a tetemes összeghez konkrét tervek kellenek, amelyeket a római kormány szeptemberre akar kidolgozni.

A címlapfotó illusztráció. 

A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!


A teljes beszélgetés itt hallgatható vissza.